Categories
artis

Setelah lama berdiam diri akhirnya sekali lagi Sharnaaz Ahmad buat luahan terkini yang buat warganet terkedu. Tak sangka rupa rupanya ini yang terjadi.

Rasanya semua pun dah tahu punca keresahan hati Sharnaaz, kan? 31 Ogos lepas, isterinya, Noor Nabila mengesahkan sudah memfaiIkan perpisahan. 11 September pula, Mahkamah Rendah Syariah memerintahkan pasangan itu perlu menjalani proses Jawatan Kuasa Pendamai (JKP).

KemeIut semakin teruk bila Sharnaaz memfaiIkan permohonan nusyuuz pada 30 September. 6 November lepas, mahkamah memutuskan pasangan ini perlu ke peringkat seterusnya iaitu hakam selepas gagal mencapai penyelesaian dalam jawatankuasa pendamaian (JKP) yang sebelum ini dilantik.

Bukan sekali, dah banyak kali Sharnaaz Ahmad meIuahkan perasaannya di Instagram. Perkataan rindu pada anaknya Jebat Jayden tak pernah lekang. Katanya, semakin hari dia merasakan dirinya semakin berjauhan dengan anak kesayangannya itu. Bukan sekali, dah banyak kali Sharnaaz Ahmad meIuahkan perasaannya di Instagram.

Perkataan rindu pada anaknya Jebat Jayden tak pernah lekang. Katanya, semakin hari dia merasakan dirinya semakin berjauhan dengan anak kesayangannya itu. Melalui Insta Story, pelakon ini menulis, “Selamat malam sayang ba @jebatjayden. Dek bisiikan syaitan dan ibIis, kita makin jauh.. Tapi seinci cek tak pernah jauh dari minda dan hati ba.

“My life, my power, my boy.”

Sama-samalah kita doakan kesudahan yang baik untuk keluarga ini.

Sumber- CARI

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

MAHKAMAH Rendah Syariah Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur menetapkan 4 Disember ini untuk melantik wakil dalam proses timbang tara (hakam) berhubung kes perpisahan pelakon Sharnaaz Ahmad dan Noor Nabila Mohd Noor.

Hakim Syarie Ahmad Muttaqi Ismail menetapkan tarikh itu selepas kedua-dua pihak gagal mencapai penyelesaian dalam Jawatankuasa Pendamaian (JKP) yang dilantik sebelum ini. Hakam adalah proses diperuntukkan mengikut Seksyen 47(14) dan Seksyen 48 Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan) 1984.

Menerusi proses itu, mahkamah mempunyai kuasa melantik dari kalangan saudara-mara terdekat kedua-dua pihak, iaitu dua penimbang tara yang mempunyai makluman berkaitan isu rumah tangga pemohon dan defendan.

Peguam syarie yang dilantik Sharnaaz iaitu Datuk Akberdin Abdul Kader.

Sementara itu, peguam syarie Datuk Akberdin Abdul Kader yang mewakili Sharnaaz memberitahu pelantikan hakam itu perlu untuk mencari jalan penyelesaian berhubung kemelut yang melanda pasangan ini. “Keputusan hari ini mahkamah menetapkan pelantikan hakam bagi menyelesaikan semua isu dan mencari jalan terbaik. Kita ada peruntukan undang-undang untuk merujuk kes ini ke hakam pula.

“Dua-dua pihak ada alasan masing-masing dan kalau tiada penyelesaian mereka ada hak untuk bawa ke peringkat seterusnya iaitu hakam. Kita sekarang ini dalam usaha nak selesaikan semuanya secara terbaik supaya masing-masing hidup aman dan damai,” katanya kepada mStar.

Dalam prosiding itu peguam syarie Datuk Akberdin Abdul Kader yang mewakili Sharnaaz manakala peguam syarie Datuk Zainul Rijal Abu Bakar mewakili Noor Nabila. Pada 11 September lalu, mahkamah memerintahkan satu jawatankuasa pendamai (JKP) dibentuk bagi mencari penyelesaian dalam kes tuntutan perpisahan pasangan ini.

Bagaimanapun, Sharnaaz, 34, atau nama sebenarnya Sharnaaz Ahmad Basir Ahmad pula memfailkan permohonan nusyuz terhadap isterinya itu pada 30 September lalu. Bagi prosiding JKP, Sharnaaz telah melantik kakaknya iaitu Dr. Sherrini Ahmad Basir Ahmad sebagai wakil manakala Noor Nabila melantik bapa tirinya Abdul Halim Khan.

Dalam pada itu, bagi permohonan nusyuz yang difailkan Sharnaaz terhadap Noor Nabila, mahkamah turut menetapkan tarikh sama bagi sebutan semula kes. Spekulasi rumah tangga pelakon filem Juvana itu kembali hangat diperkatakan ramai selepas Nabila memuat naik gambar hadapan Mahkamah Syariah Kuala Lumpur menerusi Instastory pada Februari lalu.

Pasangan itu berkahwin pada 31 Mac 2017 di sebuah hotel di Petaling Jaya, Selangor dan hasil perkahwinan itu mereka dikurniakan seorang cahaya mata lelaki bernama Jebat Jayden yang kini berusia setahun. Jangan lupa komen yang baik baik sahaja dan sila like share page kami.

Sumber:Mstar

Artikel sebelum : Akhirnya teka teki terjawab. Sharnaaz Ahmad dedahkan punca dan sebab utama dia failkan Nusyuz terhadap Nabila.

Pelakon Sharnaaz Ahmad memfailkan permohonan nvsyuz terhadap isterinya, Noor Nabila Mohd Noor di Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur. Sharnaaz atau nama penuhnya Sharnaaz Ahmad Bazir Ahmad, 34, yang diwakili peguam syarie Datuk Akberdin Abdul Kader memfailkan permohonan itu pada 19 September lalu.

Menurut laporan Harian Metro, bintang filem Juvana itu memberitahu dia bertindak memfailkan permohonan berkenaan terhadap Noor Nabila untuk memperbetulkan keadaan serta spekulasi yang berlegar-berlegar mengenai rumah tangga mereka.

“Sebab utama adalah untuk kita sama-sama selesaikan perkara ini dengan cara yang paling baik. Yang paling penting adalah untuk kebaikan bersama,” katanya. Terdahulu pada prosiding di hadapan Hakim Syarie Ahmad Muttaqi Ismail, Akberdin memaklumkan pihaknya telah menyerahkan sam4n kepada pihak Noor Nabila pada 22 September lalu.

Perkara itu disahkan peguam syarie Azmi Mohd Rais yang mewakili Noor Nabila yang kemudian memohon satu tarikh bagi memasukkan pembelaan mereka. Mahk4mah kemudian menetapkan 6 November ini untuk sebutan semula k3s.

Sementara itu, mahk4mah sama turut menetapkan 6 November ini untuk jawatankuasa pendamai (JKP) yang dilantik Sharnaaz dan Noor Nabila mengemukakan lap0ran berhubung kemelut rumah tangga mereka. Ahmad Muttaqi menetapkan tarikh itu selepas prosiding pelantikan wakil JKP oleh kedua-dua pihak, hari ini.

Noor Nabila, 34, yang juga kakak pengacara dan pelakon Neelofa itu melantik ayah tirinya, Abdul Halim Khan, manakala Sharnaaz melantik kakaknya Dr Sherrini Ahmad Bazir Ahmad sebagai wakilnya. Dalam proses perpisahan, JKP terdiri daripada anggota keluarga rapat dengan satu pasangan terbabit, akan memberi nasihat dan mencari jalan penyelesaian.

Perlantikan JKP itu adalah susulan Sharnaaz tidak bersetuju dengan tuntutan perpisahan Noor Nabila yang memfailkan permohonan perpisahan secara baik pada 27 Ogos lalu mengikut Seksyen 47 Akta Und4ng-Und4ng Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984.

Pada 13 September lalu, Noor Nabila memfailkan interim hadanah (hak jagaan anak sementara) terhadap anak tunggal mereka, Jebat Jayden di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur. Kisah rumah tangga pasangan terbabit kembali menjadi perhatian pada 29 Ogos lalu apabila sebuah portal menyiarkan artikel kononnya Noor Nabila memfailkan perpisahan terhadap Sharnaaz selepas berkongsi foto dipercayai Kompleks Mahk4mah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Instagram Story, baru-baru ini.

Noor Nabila juga didakwa memuat naik status yang dikatakan menguatkan lagi spekulasi dirinya berdepan masalah rumah tangga. Sharnaaz dan Noor Nabila mendirikan rumah tangga pada 31 Mac 2017 dan dikurniakan seorang anak, Jebat Jayden Ahmad yang kini berusia setahun.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber:Harian Metro

Categories
Kisah rumah tangga

Isteri jumpa sesuatu dalam beg suami setelah suami 3 bulan kerja tak balik rumah. Jawapan suami buat isteri terkejut.

GAMBAR SEKADAR HIASAN.

Ada daging Elok, Daging Busuk Juga mahu dimakan. Sudah ada yang halal, yang haram juga dikejar kejar. Elok elok dah bernikah, pergi buat perkara tidak senonoh. Suami bercinta dengan janda. Konon nak selamatkan janda anak 3 tetapi telah menjandakan isteri anak 4. Isteri tidak sanggup poligami dan minta dilepaskan.

Isteri merajuk, tinggal senyap dalam rumah. Dah risau pulak. Selama ni, isteri setia depan mata buat tak tahu, sebuk melayan whatsapp kekasih di depan isteri. Bila isteri bagitahu nak balik rumah di selatan, kerana rumah di selatan rumah sendiri yang dibeli bersama, yang ditinggalkan kosong kerana mengikuti suami bertugas luar negeri dan menyewa sebuah rumah sederhana tanpa perabut.

Isteri sabar melayan anak dan suami. Suami balik terus boleh rehat, ada isteri yang urus anak, makan minum. Bila balik bukan mahu tanya “ayang dah makan, ayang masak apa hari ini? Ada benda nak masak?” Balik aja hadap telefon, layan whatsapp kekasih. Isteri mana tak sakit hati. Selama ini setia menghambakan diri kepada suami, tiba tiba suami buat hal. Dulu masa susah, 20 tahun berumah tangga, itulah ayang, intan payung. Sekarang sudah kerja offshore, gaji ribu riban, duit banyak, tapi belanja dengan kekasih. Isteri begitu juga.

Rumah sewa murah, kosong takde perabut. Alasan, perabut semua dah beli, senang nak pindah jika rumah takde perabut. Tapi dia balik rumah, kata rumah suram dan muram. Tak fikirkah, isteri 24 jam di rumah, tidak pernah merungut apa apa, minta apa apa. Suami balik pukul 8.00 malam dan 8.00 pagi keluar semula. Kalau offshore kadang kadang 3 bulan tak balik rumah, isteri tetap setia menunggu.

Saya tak tahu suami jenis apa macam ni. Tidak menghargai kesetiaan isteri. Rugi , rugi…20 tahun isteri bersabar, bukan suatu masa yang singkat hadap suami yang tiba tiba berubah jatuh hati pada janda anak 3. Memang janda tu hot, tidak tutup aurat.

Sampai isteri pernah berkata pada suami, “abang terpikat sebab janda tu hot dan tak tutup aurat? Kalau abang izinkan saya pun boleh macam tu. Saya cantik, saya hot, tapi saya tak pernah tunjuk pada orang lain. Saya cuma tunjuk pada abang saja, tapi abang tak pandang pun saya. Abang hadap telefon tu saja, jadi abang tak nampak cantik dan hot isteri abang.” Sambil menangis nagis. Kasihan saya pada isteri ni, yang saya sudah kenal bertahun tahun. Sekarang bila suami tak dapat respon isteri yang merajuk , suruh pulak saya pergi tengok, kot apa apa jadi.

“En. Kenapa nak ambik tahu dan ambik berat pulak sekarang ni? Dulu masa depan mata buat tak peduli. Bila kekasih merajuk, en pujuk, isteri merajuk buat tak tahu. Biarkan aja isteri memandu sendiri dengan anak kecik balik selatan. Kalau masih sayang, baliklah tengok, pujuk. Kalau tak peduli, biarlah dia buat apa apa. Kalau dia dah tak ada pun tentu en senang hati nak bernikah, tak payah bayar nafkah.”

Ayat lain yang saya tak ungkap, ” kalau jadi apa apa pada isteri kau, kaulah punca anak isteri kau.” Memang lelaki, sudah ada yang halal, yang haram jugak dikejar kejar. Mana isteri tidak kecewa, bila suami balik dari offshore luar negara, jumpa plastik getah di dalam beg. Bila ditanya, “kenapa ada plastik getah dalam beg?”

“Senang emergency ada plastik getah, tak kan awak tua tua nak beranak lagi , anak kecik pun belum setahun, belum berjalan lagi.” “Abang, selama 20 tahun kita kahwin tak pernah pun abang guna plastik getah ni, alasan ini abang berikan pada saya. Ingat bila balik, kita rindu rindu asmara tapi abang takde pun dengan saya, abang relax aja. 3 bulan abang, bukan 3 hari. Lepas tu jumpa nak guna plastik getah ni? Logik ke bang?”

Atas merajuk ini isteri minta izin balik rumah di selatan, membawa hati yang amat luka. Allah tunjukkan sesuatu selain bercinta depan mata, jumpa plastik getah dalam beg kerja. Untuk apa? Dengan siapa? Saya bercerita, bukan mengumpat atau mengata, takde nama yang disebut, tidak ada identiti yang dinyatakan, jadi jangan kata saya buka aib orang.

Saya cerita untuk mengubah sempadan iman lelaki. Syaitan sudah membuka jalan untuk mengajak ke neraka. Nak memporak perandakan rumah tangga yang selama ini bahagia. Apabila Allah mengurniakan rezeki berlimpah limpah terus lupa daratan. Terus tersungkur iman.

Berhati hatinya. Memang ada di dalam kisah ketika Rasulullah diisrak , Rasulullah menemui satu kaum apabila diberikan dua magkuk daging, satu mangkuk daging busuk, satu mangkuk daging elok, tetap daging busuk yang diambik dan dimakan.

Inilah dia kisah benarnya yang berlaku di dalam masyarakat hari ini.

Categories
Kisah rumah tangga

Suami pergi satu rumah dan isteri ikut suami senyap senyap. Isteri nampak ada perempuan lain picit badan suami. Dah 3 tahun kahwin baru isteri tahu perempuan tu siapa.

Hai salam semua..Ramadhan kali ni memberi aku erti dan seribu makna hubungan aku dan suami. Nama aku Yani. Aku berasal dari negeri Kedah. Orang utara terkenal lagu dgn pantai merdeka, ya situ lah kampung suami aku. Aku pula berasal dari Petaling Jaya.

Kami berkahwin atas dasar suka sama suka. Suami berasal dari kampung, aku memang budak bandar sejati. Aku memang dibesarkan dalam keadaan selesa. Tak terlalu kaya, tapi bukan orang susah. Berbeza dengan suami yang memang bukan orang senang. Nak dipendekkan cerita, kami ni memang berbeza serba serbi, bagaikan bumi dengan pluto.

Dulu suami nak hanya tahu makan nasi je, makan mcD tu kira da mahal sgt bg dia. Tapi itu dulu… Setelah berkahwin dengan dia, kami berpindah di kawasan Cheras Kl atas faktor kerja utama kami dikawasan Kl. Dia bekerja pembantu pegawai perubatan di hospital kerajaan. Mana kala aku pula bekerja sebagai manager rangkaian telekomunikasi tebesar di Malaysia.

Waktu sekarang adalah 4.42 ptg. Kepala aku ligat berpusing lagi memikirkan macam-macam. Nak buat luahan pasal suami, orang cakap buka aib. Tapi kalau cerita kat member, memang betul-betul buka aib dah tu. Tujuan aku murni je, dengan harapan perempuan luar sana dapat cari kekuatan jika ada masalah rumahtangga.

Bermula perkenalan kami sungguh indah, semua serba serbi di penuhi dengan janji dan kasih sayang orang bercinta. Alhamdullilah perkenalan kami selama 3 tahun membuahkan hasil sehingga kami sah diijab kabulkan sebagai suami isteri.

Saat paling indah bila kali 3 suami lafaz baru kami sah sebagai pasangan suami isteri. Suami memang cepat gabra (nervous, kalau utara cakap gabra). Ayah aku yg akad nikah kami time tu sebab aku sorang je anak perempuan dalam keluarga. Aku lebih manja dengan ayah berbanding ibu.

Syukur sepanjang perkahwinan suami mengamalkan sikap tolak ansur dan menghormati orang tua. Kalau balik cuti tu, dia lah yang akan sapu sampah di halaman rumah orang tua aku. Memang sejuk je mata kalau pandang sikap suami. Pandai ambil hati orang tua.

Untuk pengetahuan semua, aku dan suami dah berkahwin lebih kurang 2 tahun plus. Takde anak. Dua2 bekerja bidang professional. Income isi rumah 6k+ & duduk dibandar. Da alang tak de rezki anak lagi, kami di murahkan rezeki dari segi harta di mana suami mampu pakai kereta honda civic, manakala aku menggunakan vellfire.

Opss sebelum terlupa td kan aku ada mention suami sebagai pembantu perubatan manakala aku manager di syarikat telekomunikasi. So, korang da boleh expect tangga gaji aku jauh lebih tinggi dari suami. So, point aku disini. Nnt aku ceritakn dibawah.

Sepanjang perkahwinan yg singkat ini, aku banyak berkorban duit aku untuk bermacam-macam event. Contohnya waktu masuk rumah, waktu suami nak belikan hadiah dekat mak mentua aku, waktu nak travel ke luar negara.

Sampaikan duit yang sepatutnya jadi duit hantaran aku, aku halalkan untuk suami aku amik dan bayar untuk kenduri belah suami. Sebab kami mula bekerja lepas degree dan ada masa dalam masa setahun je sebelum majlis kahwin. Suami pulak memang start savings daripada zero, jadi aku takde expectations utk duit hantaran tu.

Maybe disebabkan hal ini, Allah murahkan rezeki aku bab2 duit. Memang betul hati aku lapang bab-bab duit dengan suami ni. Sampaikan satu masa, gaji aku plus gaji dia pastu split dua dalam segala komitmen kami. Betul2 memahami habis dah lah aku ni haha.

Bila aku terlalu murah rezki dgn suami, semua urusan aku di permudahkan dengan kenaikan pangkat dan gaji yg mudah. Selama 2 tahun perkahwinan ini juga da lebih kurang 4 kali kami pergi ke specialist unutk uji kadar kesuburan kami sebab masih belum dikurniakan cahaya mata.

Alhamdullilah, ke empat empat result menunkukkan kami dalam keadaan normal. Cuma rezeki sahaja belum ada untuk menimang cahaya mata. So, hidup kami lebih kepada enjoy berdua. Kami lebih suka shopping, beli gadjet, tapi itu semua guna duit. Ya, aku yang tanggung suami.

Tapi terjadinya satu kejadian yg memberi kesan cukup mendalam untuk mengajar aku macam-macam. Sewaktu aku sibuk bekerja outstation, aku tangkap suami aku bermesej dengan ex dia zaman sekolah. Memang aku mengamuk bagaikan nak runtuh rumah walaupun cuma mesej aje.

Dalam mesej tu bersayang bagai. Memang suami ada mention dekat ex gf dia yg aku ni mandul, tak boleh berikan dia zuriat. Dia kutuk aku dalam mesej mengatakan aku lebih penting kerjaya dari dia. Hanya tahu cari duit sehingga masa bersama dgn dia tiada. Tapi itu semua TIPU. Suami aku FITNAH aku..

Suami: Dia tak de class punya isteri la yanggggg, asyik cari duit je, B diabaikan.. Kalau yangg jadi isteri ke dua B, benda ni semua takkan terjadi kan..

Ex GF: Ayang akan layan B sepenuh jiwa raga kalau B ambil ayang sbgai wife. Ayanggg akan layan B 24 jam non stop.. I LOVE U B…

Hati isteri mana yang tak hncur tengok perbualan whastapp suami dgn ex gf dia mcm tu. Semua kehendak suami aku turutkan dengan keihlasan hati aku tanpa paksa. Tak sangka ini yang suami balas. Aku baca whatsapp suami aku time dia tertinggal hp di rumah sewaktu nk keluar kerja pagi kebetulan aku cuti pd hari tu. Aku menangis sepuas2nya lepas baca mesej macam tu. Aku tunggu kepulangan suami lpas habis waktu kerja. Aku nk penjelasan dia!! Apa semua ni!!

Memang angin puting beliung petang tu, kami gduh besar petang tu, dan yang paling best suami mengaku depan aku dia yg hantar semua cmtu dekat ex GF dia sbab apa? Sebab rasa syang dia dekat ex Gf masih ada. Dia juga ada bagi hint dekat aku kalau 3 tahun lagi kami tak dikurniakan anak, dia nak ambil ex gf dia tu sebagai isteri nmbor 2.

Berani sungguh dia ckap depan aku camtu, mmg hati aku macam dicarik2 dituang air panas yg mendidih. Korang bayangkan dari dia susah sampai dia ada harta sekarang, semua ats rasa ihsan dan sayang aku dekat dia. Berhempas pulas aku kerja ini balsan dia kt aku.

Aku nak berpisah, tu je dalam fikiran aku. Tapi suami minta maaf dan minta peluang kedua. After much thinking & solat, aku beri peluang kedua tapi bersyarat. Aku tak nak tanggung dia dah, tanggungjawab dia yg bab rumah & makan minum tu dia tanggung.

Lepas buat mcm tu, memang gaji dia tinggal sikit je utk savings sikit dan belanja. Baru dia mengerti kemampuan dia tanpa aku support dia.Aku pun cakap camni… Aku: clearly abang memang tak mampu utk beristeri dua mahupun berscandal dgn balance gaji banyak ni. Kalau nak jugak buat hal, pegi la. Semoga Allah sempitkan rezeki abg sebagai balasan.

Korang apa suami aku buat?? Dia hanya mampu tersenyum je, aku rasa dia teringat masa aku terbalikkan rumah macam puting beliung semasa dia ditangkap selingkuh tu. Mungkin dia tengah menyesal. Kahkahkah padan muka.

Setelah kejadian tu, aku positif je la walaupun ada masa hati bagai dicarik2. Hati suami aku, Allah pegang. Aku usaha la macam mana pun, tapi kalau aku tak jaga hubungan aku dgn Allah, habis lah semua nya.Aku reflect balik mana2 kekurangan dalam ibadah aku disamping bersikap jaga-jaga. Itu je effort aku utk jaga hati suami agar sentiasa tetap dengan aku. Ye lah, apa lah sangat aku boleh buat. Zaman yg serba mudah ni, memang mudah sangat2 nak ada orang lain.

Kau main wechat yg bodo-bodo tu pun boleh ada orang lain . Nak kata aku ni tak layan laki, rasa mcm dah terlebih layan. Dlm masa terdekat ni kami nak pi honeymoon kat luar negara, aku dahulu kan duit aku utk segalanya. Tp bulan2 lepas ni aku claim balik la hak aku secara ansuran. Hahah.

Apa kau igt sesenang je aku nak belanja dia? Ish kalau nak cerita bab duit ni, memang tak boleh kira berapa bnyk aku bantu dia. Aku bukan kedekut dan berkira, tapi bila kau bermurah hati, lepas tu suami buat hal…memang kau akan ungkit semuanya weh.

Da masuk 10 ramadhan terakhir ni, tiap tiap malam aku bermohon agar diberi kekuatan agr jodoh kami panjang. Dua minggu lepas kami balik ke kpg suami. 3 malam tu lpas terawih dia asyik pulang lewat je. Aku syak dia pergi ex gf dia lepas solat.Tapi aku buang perasaan itu, aku fikir dia hanya pergi jumpa kawan2 lama dia minum lepas terawih. Tapi dia SILAP. Aku lebih pendai dan berhati2 walaupun alasan bnyk diberikan dia balik lewat mlam tu.

Ok sambung balik.. Maaf mata aku masuk habuk saat menulis luahan ini, memang agak panjang, tapi aku cuba yang terbaik untuk mengarang..

Malam ke dua lepas suami cakap nk p solat terawih time kami balik kampung suami hari tu, aku iyakan lpas dia ckap nk pergi surau berdekatan nk tunaikan terawih. Dekat kampung suami tu, hanya ada 1 surau je kt situ, so aku tahu kedudukan surau dekat mana dan senang aku nk buat spot check lpas dia balik terwaih, kemana dia pergi.

Aku siap2 basuh pinggan lepas berbuka tu, cepat2 aku ambil telekung dan solat maghrib. Habis solat maghrib aku ajak adik ipar aku berumur 18 tahun ke surau untuk terawih juga. Tapi suami aku tak tahu. Hihi.. Dalam hati aku cakap ” ko siap aku nk tgk betul ke tak ko pergi surau ni ”

Aku pergi naik moto adik skuter ke surau. Aku tengok kereta suami ada kt parking. OK! Setel dia mmg betul ke surau. Dia tak tipu aku.Lepas menunaikan terawih 21 rakaat malam tu, aku sengaja tarik tngan adik supaya keluar lewat skit dari surau. Saja sembang dgn macik2 situ jap. Sambil mata aku jeling je suami da start kereta bru aku akan keluar.

Aku: Adik tahu tak rumah ex GF abg nama anak macik Sabariah, Hanan ?

Adik: Ooooh.. kak hanan.. Tahu kak, awat tu? Akak nk p sana ka?

Aku: Haah, jom kita p jalan tgk rumah dia.. Saja ja akak nk tgk rumah dia.. boleh tak?

Adik: Boleh je.. Joooommmm..

Aku apa lagi bonceng la naik moto adik.. Seram juga naik ngn adik aku ni, terhuyung hayang, hahah. Yela jalan gelap lampu jalan pon tak de. Jangan tetiba muncul pocong da la.. memang lari 100m aku..Lebih kurang 5 minit camtu kami sampai betul rumah Hanan tu, siap ada pelita keliling rumah.. Adik aku berhenti kan motosikal sambil tunjuk arah ” tu la rumah kak hanan kak “. Aku perhati sekliling rumah mana tao ada kereta suami aku.

Korang tahu apa aku nampak?? Jawapan nya YA! YA! itu kereta suami aku HONDA CIVIC HITAM!!.. Time tu hati aku bederai, jantung aku berdegup laju sangat, tak terkata dengan mulut lagi. Aku diam seribu bahasa time adik tunjuk arah rumah Hanan tu.

Dalam hati aku cuma cakap ” Apa yang dia buat kt rumah Hanan ni malam2 ” tiba2…

Adik: Eh, tu bukan kereta abg ke kak? Apa dia buat kat sini ha? pelik sangat aih!!

Aku: Emmm.. Ntah la adik, akak pon tak tahu.. Jom kita gempaq dia mau dak?

Adik: Akak btoi ka ni nk p? Adik on je..

Adik parking moto dia sebelah kereta suami aku.. lalu aku bagi salam ” Assalamualaikummmmmmmmm ”Seorang makcik mungkin mak Hanan yg muncul depan pintu rumah.. Mak Hanan: Waalaikumsalam.. Eh hg ka Som, mai la masuk, abg hg pon ada kt dalam ni..

Adik aku nama Som panggian orang kampung. Mulut aku tak habis2 istighfar dan selawat supaya aku tak nak tgk benda yg tak sepatutnya aku tgk terjadi malam tu.Kami masuk rumah mak Hanan, first sekali korang tau apa aku tengok? Yes! Btol apa sangkaan aku, suami tgh makan di meja dekat dapur, dapur rumah dia straight ja nampak dari ruang tamu.

Terkejut aku lihat suami tgh makan tapi dekat belakang dia ada perempuan lain macam tengah picit bahu dia. Bederau aku, meremang bulu roma aku tgk kejadian tu malam penuh tragis bg aku. Suami masih tak perasan kedatangan kami, sedang khusyuk makan la kononnya tu. Mak dia panggil ” Mai la dapoq, kita minum kt sini ”

Suami paling je muka, terkejut beruk dia tengok aku depan mata dia.. Rupanya yg tgh picit bahu suami aku tu HANAN!!HANAN!! HANAN!!.. Aku tersenyum bangga lihat kelakuan mereka, suami da macam tersedak tak dapat air terkejut tgk kami tercegat depan dia.

Aku: Astaghfirullah hal azim abannnggggg…. Astaghfirullah hal azim… Abng lapar ke tu??

Suami: Ermmm.. err.. errr..

Hanan cepat2 pergi sinki basuh tangan konon nya, cepat2 lap tangan nk salam dengan aku. Aku terima salam dia dengan senyuman manis.Hanan: Assalamualaikum.. saya Hanan.. Aku: Waalaikumsalam.. Yani ( aku perkenalkan diri ).. suami saya lapar ke tu?? Awak tahu kan suami dia suami saya..

Hanan: Maaf kak, ye saya tahu.. tapi…Tiba2 mak Hanan menyampuk.. Mak Hanan: Awat pasaipa ni? Dia ni memang kalau lapaq balik rumah mak makan. Da lama dia tak balik kampung jenguk bini dia Hanan, dia cakap sibuk reja kt KL nuuu..

Suami aku terdiam seribu bahasa lepas Mak Hanan cakap camtu. Muka mereka berdua tertunduk bawah lantai. Langkah Hanan time seperti mengundur ke belakang sikit seperti nk pergi dekat suami.. Adik ipar aku Som pula nyampuk..

Adik: Ha??? Masa bila abg kahwin dgn Kak Hanan?? Kami sekeluarga tak tahu pon makcik.. Mak Hanan: Haiishh da lama da aih.. Da 3 tahun da aih.. Tapi depa kahwin time mak ngn ayah hg p haji dulu. Depa kahwin senyap2.. Tak kan hg tak tau.. Tapi tula mmg tak buat kenduri pon, abg hg cakap budget takdak.. Pakcik hg la jadi saksi depa..

Aku terduduk atas lantai simen rumah tu, aku perhati suami, tergamak kau tipu aku kan. Tergamak kau tipu aku hidup2 kan. Apa bala aku terima malam ni. Kaki aku longlai. Jiwa aku macam kosong lepas mak dia cakap macam tu.

Air mata tak dapat aku tahan lagi, menitis juga membasahi lantai sambil mulut aku hanya terkeluar istighfar sahaja. Aku betul macam di panah petir malam tu. Tak mampu aku nak tanggung semua ni. Bebanan yang sangat berat.

Suami aku bangun dari kerusi datang ke arah aku sambil pegang lengan aku seperti nk pimpin aku bangun. Aku tepis tangan dia. Aku menutup muka tak tahan sebak dengar ayat mak hanan.Suami: Dengar dulu cakap abg yangggg… dengar dulu.. abg jelaskan semua nnt..

Aku diam, tepis tangan suami yg cuba nk angkat aku. Aku tarik nafas dalam2 hembussss.. aku bangun sendiri sambil ckap..Aku: Dah jom adik kita balik rumah.. Jom adik.. Sepatah pon aku tak nk dgr penjelasan suami, korang bayang kan 3 tahun dah berkahwin? sedangkan usia perkahwinan aku baru menjangkaui 2 tahun.. Korang rasa apa? Dia dah kahwin dengan Hanan sebelum dia menikahi aku!! Sebelum dia menikahi aku dia dah kahwin!!

Patut bila aku tnya dulu, duit hantaran memang tak pernah cukup. Aku siap bantu lagi duit hantaran. Aku bantu suami untuk dirikan masjid dengan aku. Apa semua ni?!! Dasar penipu! Patut gaji manjang je tak cukup. Ada agenda disebalik semua alasan dia selama ni.

Aku keluar dari rumah puaka tu tanpa salam mak Hanan, aku pegang tangan adik aku erat2 pergi ke motosikal sambil menangis. Suami: Arghhh.. tunggu sayanggg.. tungguu.. abg akan jelaskan semua ni.. tunggu. Aku endahkan percakapan suami pergi ke mtosikal. Adik start moto dengan terketar2 mungkin terkejut dengar berita ni dari mulut mak Hanan.. Adik pulas laju mtosikal pergi ke rumah. Seperti ketakutan malam tu. Malapetaka apakah malam ni?

Allah itu Maha Adil, Dia tunjuk kebenaran selama aku berkahwin 2 tahun ini. Mungkin inilah hikmah kami masih belum mempunyai cahaya mata. Segala dolak dalik suami ini terjawab tapi masih tergantung dengan alasan yang akan diberi oleh dia. Aku tak mampu terima kenyataan! Aku tak mampu terima semua ini.

Kepada pembaca sekalian yang mengikuti cerita aku ni, sekali lagi aku nak minta maaf, maafkan aku, maafkan aku, maafkan aku sebab aku tak sanggup nak sambung untuk kali ni. Aku tak punyai kekuatan untuk menulis sehingga habis apa yang terjadi.Air mata aku masih berjujuran jatuh saat ni terkenang peristiwa malam tu, doakan aku supaya aku kuat, supaya aku tabah menghadapi dugaan ini, supaya aku diberi kekuatan untuk sambung episod cerita ini. InsyaAllah.

Via himpunan media kini

Categories
Kehidupan

Ajak pakwe ke rumah, tengah belek belek gambar tiba tiba terjumpa gambar lama yang buat muka dia berubah dan tak tentu arah. Rupa rupanya ini yang terjadi.

GAMBAR SEKADAR HIASAN.

Pengakuan oleh Aina (bukan nama sebenar) bagaikan cerita yang hanya dilihat dalam drama atau filem, namun hakikatnya ini benar-benar berlaku. Sudah lima tahun kisah berlalu iaitu ketika dia masih menuntut di sebuah pusat pengajian tinggi, tetapi tetap segar dalam kenangan dan menjadi pengajaran seumur hidup.

Memulakan bicara, Aina berkata, ketika semester pertama di universiti, dia berasakan kehidupannya begitu berubah. Masakan tidak, daripada anak manja tunggal yang tidak pernah berenggang dengan ibunya, dia kini perlu hidup berdikari.

Sememangnya sudah menjadi tabiat anak manja, dia memang kekok untuk bergaul dengan teman satu bilik yang seramai lapan orang di kolej. Sebulan di tempat baru membuatkan saya rasa sangat sunyi. Saya tidak seronok walau ramai kawan. Setiap minggu saya akan balik ke rumah ibu di Kuala Lumpur.

Walau banyak belanja saya tidak kisah asal dapat menghabiskan masa dalam rumah dan selesa di bilik sendiri. Adakalanya ibu memarahi saya kerana kerap pulang ke rumah, sangkanya saya langsung tidak mahu belajar. Dek kerana takut dimarahi ibunya lagi, Aina mencari sebab untuk dia gembira berada kira-kira 500 kilometer jauh dari rumah dan ibunya.

Mula mengenali Azam..Pada satu hujung minggu, dia cuba mengulangkaji pelajaran di perpustakaan universitinya. Ketika itu, matanya bertentang dengan seorang pelajar senior yang bagi Aina mempunyai wajah cukup tampan.

Dia memberanikan diri memberi senyuman dan dibalas mesra oleh pelajar senior tersebut. Azam (juga bukan nama sebenar) merupakan pelajar tahun akhir jurusan kejuruteraan mekanikal di universiti yang sama. Sejak berbalas senyuman, saya teringin mengenali Azam dengan lebih dekat. Selepas beberapa kali berjumpa di perpustakaan kami akhirnya bertukar nombor dan sering membalas SMS (khidmat pesanan ringkas).

Banyak persamaan antara kami, makanan hobi dan banyak lagi kegemaran kami yang sama. Saya sungguh selesa dengan Azam dan sejak berkenalan dengannya saya tidak pernah lagi rasa kesunyian.Hari demi hari perhubungan kami semakin rapat dan berasa selamat ketika bersama dia, katanya. Kami begitu teruja kerana apabila Azam mula bekerja dia berjanji akan melamar saya. Dia akan membawa saya berjumpa dengan keluarganya di Terengganu dan saya juga akan memperkenalkan Azam kepada ibu saya di Kuala Lumpur.

Saya pasti ibu akan menerima Azam kerana saya kenal dengan ibu saya yang memang mahu melihat saya bahagia, jelasnya. Pada satu cuti semester, Aina mengajak Azam untuk ke rumah ibunya dan salam perkenalan tersebut disambut dengan hati yang sungguh gembira.

Seharian kami menghabiskan masa di rumah, kami makan, menonton televisyen dan membelek album lama bersama ibu. Tiba pada satu keping gambar lama, Azam tiba-tiba berubah wajah. Terus ditanya siapakah dalam gambar tersebut. Ibu menerangkan itu adalah keluarga asal saya dengan bapa dan seorang abang bernama Amar.

Azam seolah kenal benar dengan wajah bapa dalam gambar tersebut kerana seingat Azam, bapanya juga mempunyai foto yang sama yang dibingkaikan di dalam bilik bacaan keluarganya. Selepas didesak barulah ibu bercerita. Rupanya ibu adalah isteri kedua ayah dan disebabkan jodoh tidak panjang mereka berpisah.

Ketika itu mereka mempunyai dua anak iaitu saya dan abang yang beza usia cuma dua tahun. Selepas berpisah, mereka bersetuju ayah ambil anak lelaki manakala ibu ambil anak perempuan iaitu saya. Menurut ibu, ayah membawa abang pindah ke Terengganu bersama keluarga isteri pertama yang telah mempunyai tiga anak dan selepas peristiwa itu mereka terputus hubungan hingga saat ini.

Selama ini saya memang tahu saya mempunyai abang tetapi saya tidak pernah bertanya mengenainya, mungkin sudah terlalu selesa hidup berdua dengan ibu. Tanpa menunggu sesaat, Azam memberitahu saya bahawa itulah juga ayahnya dan Amar itulah juga adiknya. Ya benar, kami mempunyai bapa yang sama, dia anak sulong ayah bersama isteri pertama.

Berderau saya dan reaksi ibu juga sama. Petang yang begitu ceria tiba-tiba bertukar menjadi dingin dan tegang, imbas Aina.Dari kekasih kepada kawan..Usai cuti semester, Aina kembali ke kampus meneruskan pelajarannya seperti biasa biarpun perasaan berkecamuk antara lega bertemu saudara dengan rasa sedih kehilangan cinta hatinya.

Azam pula sudah mula bekerja dan sejak peristiwa itu mereka cuba berubah menjadi seperti adik-beradik atau sekurang-kurangnya kawan biasa. Malangnya saya terasa begitu kekok, bayangkan daripada pasangan kekasih yang bakal mendirikan rumah tangga, kini kami kena akur bahawa kami adik-beradik sama bapa berlainan ibu.

Walau saya cuba beberapa kali untuk menganggap Azam sebagai abang tapi saya akui memang sangat sukar. Akhirnya saya mengambil keputusan untuk tidak menghubungi Azam lagi. Kebetulan Azam juga ditugaskan ke luar negara selama dua tahun, jadi semakin mudah bagi saya melupakannya sebagai kekasih hati.

Saya juga tidak pernah menceritakan hal ini pada sesiapa. Hanya kami bertiga sahaja yang tahu. Namun hikmah selepas daripada kejadian itu, saya dapat bertemu semula dengan ayah dan abang sulong saya yang terpisah sekian lama, katanya yang kini telah berumah tangga dengan rakan sepejabat dan baharu sahaja menimang cahaya mata berusia dua bulan.

Categories
Kisah rumah tangga

3 tahun isteri taknak mengandung. Akhirnya suami buat sesuatu sampai terbeliak mata isteri.

Status kawan saya mulanya adalah isteri. Ibu kepada 3 orang anak. Dulu bekerja sebagai Jurutera tapak binaan. Dia seorang wanita yang cantik. Baik hati dan solat tak pernah tinggal. Walaupun dah berkahwin tapi masih lagi nampak macam anak dra. Dia ada aura yang tersendiri. Saya juga mengenali suaminya. Suaminya seorang yang baik. Sebaik dia.

Tapi perkahwinan mereka tak berjalan indah dan tak normal. 4 tahun tak tidur bersama walaupun serumah. Walaupun begitu mereka nampak bahagia di mata orang lain. Kawan saya ni penyabar sangat. Cara dia menangani masalah rumah tangga dia dengan menyibukkan diri dengan pelbagai aktiviti amal dan travel. Ramai pakar perubatan traditional merumuskan punca rumahtangga mereka disebabkan sihir.

Tapi mereka dah berikhtiar sehabis yang mampu. Berbagai cara dia pujuk suaminya termasuk mengizinkan suaminya berkahwin lain dan dia telah berhenti kerja. Tapi suami dia sampai sekarang tak kahwin lain. Kalau saya dapat izin isteri tak tunggu lama dah. Esok jugak saya kahwin lain. Kawan saya ni ramai orang suka. Ada yang datang rumah merisik sebab ingatkan dia tak kahwin lagi.

Setakat nak cari pengganti suami dia rasanya tak payah tunggu sampai habis edah. Ramai je yang tunggu dia jadi janda. Termasuk saya. Tapi saya terpaksa ketepikan perasaan tu sebab dia dah anggap saya macam saudara kandungnya. Mak saya sebagai mak dia sebab dia dah tak ada mak. Sehingga pada suatu hari dia mengadu kat saya yang dia dah sepakat nak settlekan masalah rumahtangga mereka.

Suaminya pun kata dah sepakat nak berpisah cara baik. Suaminya dah lama nak lepaskan dia tapi dia je yang tak mahu. Mereka lebih selesa bersama hanya sebagai sahabat. Saya kesian kat kawan saya. Saya bincang dengan isteri saya tentang poligami sebab isteri saya ni tak nak mengandung sudah nak masuk 3 tahun dia merancang sebab nak enjoy dulu hidup berdua.

Terbeliak mata isteri bila dpat tahu niat murni saya. Sekali isteri saya mengamuk dan serbu kawan saya. Terus kawan saya menjauhkan diri daripada saya. Tapi kami kawan sejak kecil dan dah macam adik beradik. Gaduh sekejap je dan berbaik semula. Lagipun kawan saya tak terbuka hati langsung nak terima saya. Semenjak hari itu isteri saya berubah 100 peratus.

Ambil berat pasal saya, kalau tidak dengan kawan-kawan dia je. Dan Alhamdulillah dah mengandung sekarang. Tak jadi poligami. Tiba-tiba kawan saya beritahu dia dah jatuh cinta dengan seseorang. Orang tu duda yang baru berpisah dan masing-masing dah tahu status masing-masing. Kawan saya ni susah nak jatuh cinta. Tapi bila dia kata dia dah jatuh cinta memang dia sayang sangat kat orang tu.

Mudah sangat jalan cerita pertemuan dan kisah jatuh cinta diorang. Saya dah mula risau hati dia dipermainkan. Saya tak kenal duda tu. Tapi mesti seorang yang hebat sebab taste kawan saya ni bukan calang-calang. Gossip dah tersebar. Maklumlah orang cantik. Belum lagi berpisah dan masih dalam tempoh bertenang dengan process perpisahannya ramailah kawan-kawan lain yang nak try masuk jarum.

Tapi ditolak baik oleh kawan saya. Macam mana dia tolak saya begitulah dengan yang lain. Duda tu berjanji akan tunggu kawan saya. Percintaan mereka nampak indah sebab kawan saya sangat ceria. Sekian lama tak nampak dia gembira sebegitu. Dia bahagia menceritakan impian barunya kepada saya. Dia tak impikan perkahwinan semula yang gemilang. Tak perlukan duit hantaran dan cukup dengan mas kahwin dan akad nikah sahaja.

Dia tak akan menyusahkan bakal suaminya kelak. Tapi memang begitulah cara kawan saya menyintai seseorang. Dia tak akan menyusahkan orang yang dia sayang. Sehingga pada suatu hari. Saya vide0 call dia dan nampak matanya bengkak. Dari apa yang diceritakan duda tu rujuk semula dengan jandanya demi anak-anak. Macam yang saya katakan kawan saya ni kalau dah sayang memang akan sayang sangat sangat.

Dia sanggup menjadi isteri kedua sebab duda ni pun sayang kat dia katanya. Dan saya yakin dengan ilmu agama dan tahap kesabaran yang dia ada, dia mampu survive hidup berpoligami sebab itu sebagai kawan saya tak menghalang. Haish.. kenapalah bukan dengan saya. Perpisahannya pun berjalan dengan lancar dan baik. Mereka dah sampai tahap redha sebab tu tak rasa kecewa.

Anak-anak semua tinggal dengan bekas suaminya sebab bekas suaminya nak kawan saya cari bahagianya sendiri. Tapi malang bagi dia. Lelaki tu tak sayang kat dia macam mana dia sayangkan lelaki tu. Lelaki tu kuat mengayat perempuan lain dekat facebook. Walaupun dah mempunyai isteri dan kawan saya sebagai kekasih tapi masih mengayat perempuan lain lagi. Lelaki tu hanya mempermainkan perasaan kawan saya.

Lelaki itu sebenarnya biasa je dari segi rupa dan harta tak sehebat mana seperti yang saya sangka. Macam manalah kawan saya boleh jatuh hati. Tak berbaloi rasanya drta dan kecewa dia pada orang yang sebegitu. Tiap hari kawan saya menangis teringatkan lelaki tu. Saya nasihatkan kawan saya supaya bersabar, sembahyang istikharah dan tahajud setiap malam supaya dia dapat kumpul kekuatan diri untuk meneruskan atau memutuskan sahaja perhubungan.

Alhamdulillah, kawan saya mampu tinggalkan lelaki tu walaupun saya tahu hatinya retak seribu. Sekarang, dia dalam proses move on. Saya doakan Allah tak membolak balikkan hati kawan saya dan semoga lelaki itu mendapat balasannya kerana mempermainkan hati kawan saya.

sumber: ekisah

Categories
Kehidupan Kisah rumah tangga

Taktahu mana silapnya sepanjang jadi isteri sampai suami tergamak cari yang lain.

Gambar sekadar hiasan. Lumrah hidup berumahtangga menghadapi ujian dan dugaan. Dalam hidup berumah tangga, salah satu kuncinya adalah saling memenuhi hak dan menunaikan kewajiban masing-masing. Ketentuan itu berlaku untuk kedua pasangan, bukan hanya suami kepada isteri, tetapi juga sebaliknya, isteri kepada suami. Jom baca perkongsian seorang wanita tentang kisah rumah tangganya. jadikan pengajaran bersama.

Assalamualaikum. Saya sekadar nak meminta pandangan semua. Saya dah berkahwin almost 4 years dan mempunyai satu orang anak perempuan. Sekarang tengah preggy anak yang kedua 11 weeks. Tahun lepas saya dan suami pjj selama setengah tahun. Saya di pantai timur dan dia di selatan. Masa bulan 12 tahun lepas dia balik ambil saya di kampung dan bawa tinggal bersama dia. Dalam bulan 12 kami bergaduh besar sebab kantoi dia ada perempuan lain dengan saya sepanjang saya di kampung.

Masa tu saya kecewa separuh jiwa, saya tak sangka suami yang saya percaya sangat sanggup buat macam tu dengan saya. Saya ada minta dia lepaskan saya, saya merayu rayu tapi dia menangis dan minta bagi dia peluang kedua. Sebab sayang, saya maafkan silap dia. Saya tanya dia sama ada dia pernah terlanjur dengan kekasih dia, tapi dia tak mengaku. Saya bagi dia peluang. Dosa dia semua saya maafkan, selebihnya saya minta dia taubat pada tuhan.

Selama 3 tahun bersama. Dia memang seorang suami yang baik, sempurna, dia tak da ramai kawan tak suka melepak takde hobi tak pernah keluar dengan kawan kawan. Kalau dekat rumah dia banyak tolong saya buat kerja rumah, periuk belanga semua dia basuh, cuci pakaian, kemas rumah sebab tu saya tak pernah sangka yang dia ada perempuan lain. Dengan anak pun dia rapat sangat. Dengan saya, sekali pun dia tak pernah tengking, marah, tinggi suara.

Mak ayah dan keluarga saya sangat menyayangi dia sebab dia baik dengan semua orang. Lepas dia kantoi tu, dia minta peluang kedua dan saya tengok dia betul betul tunjuk usaha yang dia memang nak jaga hubungan ni. Dekat rumah kalau dia balik kerja, dia terus buat kerja2 rumah. Siapkan keperluan anak dia. Kadang baju saya pun dia kutip, basuh dan jemur. Saya dah bekerja, dia banyak tolong saya buat kerja rumah.

Saya selalu mimpi bukan bukan pasal dia. Kadang2 hati rasa tak sedap. Takut dia buat lagi perangai dalam diam. Saya selalu doa pada Allah kalau dia bukan jodoh saya. Saya minta Allah jauhkan saya dari dia. Satu hari masa saya kat tempat kerja, saya terlintas nak buka emel dia. Emel yang selalu dia guna kalau ada urusan kerja. Saya tak pernah terlintas nak check apa apa. Satu hari saya dapati dia ada akaun fb lain, dalam tu penuh chat2 dengan perempuan lain.

Semenjak saya kahwin lagi rupanya dia senyap-senyap berbalas chat dengan ramai perempuan. Saya terkejut, banyak chat yang tak senonoh dengan perempuan lain. Chat dari tahun 2016, 2017, 2018. Rupanya dah lama dia tak jujur pada saya. Saya tak sangka, suami yang saya sangka baik. Rupa nya begitu. Saya betul betul terkejut, selama berkahwin saya tak pernah syak dia akan buat macam tu.

Mungkin dia pandai sorok. Tak tahu mana silap nya sepanjang menjadi isteri dia saya yang sanggup susah senang dengan dia even sampai makan nasi dengan telur pun saya tak kisah. Saya yang selalu ada dengan dia dari dia takde apa apa sampai la sekarang dia ada kerja yang baik. Rupanya dia lansung tak pernah sayang kan saya. Jadi selama ni perbuatan baik yang dia buat, hari hari ucap sayang.

Rupanya palsu. Kecewa nya saya Allah sahaja yang tahu. Saya sekarang hanya fikir nak berpisah, walaupun kesilapan yang dia buat tu dah lama. Tapi tetap menghancurkan hati saya. Kadang saya doa pada Allah saya tak nak anak dalam rahim saya ni. Dia akan membebankan saya.

Berdosa ke saya ? dia hari hari merayu menangis pujuk saya , dia mengaku tu silap masa lalu dia. Dia cakap dia dah bertaubat.. dia memang dari dulu lagi tak pernah tinggal solat, perlu ke saya percayakan suami saya lagi? Perlu ke saya teruskan hubungan saya dengan dia.. walaupan hati saya tersangat kecewa. Bantu saya.

Sumber: kisahrumahtangga

Categories
Kehidupan

Minta hantaran sampai 15k, tapi kerja rumah tak pandai buat lansung. Lelaki ini terkejut dengan apa yang isterinya lakukan.

GAMBAR SEKADAR HIASAN.

Assalamualaikum and thanks admin. Perkenalkan diri nama saya Zarul (Bukan Nama Sebenar). Lately zarul perasan hantaran jadi hot topic. Let me share my experience. Zarul dah kahwin almost 5 years. Kahwin dengan pilihan hati yang juga bekas graduan tempat sama dan sama-sama suka.

Jadi lepas grad dapat kerja tetap terus kawin. Wife zarul ni memang cantik dan sejuk mata memandang. korang tahu berapa hantaran kahwin zarul dengan isteri ? RM15K serba satu. Mak ai senak pancrease zarul mula-mula bila fikir mana nak cekau RM15K nak buat hantaran. Tu baru hantaran, belum lagi duit-duit lain nak dirikan masjid ni. Siang malam zarul kerja, buat 2, 3 kerja juga masa nak kawin tu. Siang zarul keje dekat ofis, gaji masa tu tak jejak RM2,500. Nak bayar duit rumah, duit kereta, nafkah ibu ayah, duit belanja sekolah adik-adik lagi.

Zarul anak sulung, bawah adik-adik masih belajar. Seorang masa tu tengah buat degree, lagi 3 adik sekolah menengah. Fahamkan sebagai zarul sulung, besar oi tanggungjawab zarul. Ayah ibu pon dah tua, walaupun diorang tak minta duit, tapi sebagai anak lelaki sulung, itu tanggungjawab.

Malam zarul tolong member jual burger dekat area rumah sewa. selain tu ada juga buat business online, nak buat side income. Penat jangan cakap la, Allah je yang tahu. Tapi fikir balik, tangungjawab tu. So dari situ dapat la juga kumpul duit buat kahwin.

Hampir setahun lebih, zarul dan isteri selamat diijab kabulkan. Happy dia, hanya orang yang dah kawin je faham. So kami jalani hidup sebagai suami isteri macam biasa. Duduk rumah sendiri, yang zarul beli masa bujang, walaupun tak habis bayar lagi. Kira wife zarul ni cuci kaki je masuk rumah. Zarul taknak duduk rumah dengan parents, taknak timbul masalah. Almaklumlah baru-baru kawin ni kan.

Bila dah duduk serumah, baru lah tahu isteri zarul ni, satu keje rumah apa pon dia tak reti buat. Maklum lah dia anak orang berada. Semua bibik sediakan. Aduh! Bayar RM15k satu kerja pon tak tahu. Balik kerja, tengok rumah macam kapal karam, pinggan penuh singki.

Masak jangan cakap lah. Memang tak la kan. Zarul sedih lah, suami mana yang tak sedih, kau kerja bukan main penat siang malam nak kumpul duit kahwin mahal-mahal, tapi dapat wife satu benda pon tak pandai buat. Zarul balik kampung mengadu kat ibu, tapi zarul yang kena tarbiah balik. Sebab kan sayang wife zarul tu, so zarul ambik inisiatif untuk ajar isteri zarul tu kerja-kerja rumah. Zarul dulu sekolah asrama penuh. So siapa yang sekolah asrama tu faham macam mana kemas nya kami orang ni. Haha.

First step, zarul ajak sama-sama wife zarul ni kemas rumah.Ajak taw bukan suruh. So kat sini, wife zarul tu takla rasa macam hamba kan. Lagi pon kerja rumah ni semua sebenarnya tugas suami, bukan isteri! Lama-kelamaan isteri zarul pandai la berkemas. Bersih cantik sikit rumah. Sejuk mata memandang balik kerja.

Bab masak? Setiap hujung minggu zarul dan wife cuti. So kat sini zarul ajak wife zarul masak. Dari sesimple lauk sampai lah yang pada dia payah. Zarul gigih pasang wifi kat rumah, so biar isteri zarul ni boleh google jer ape yang dia nak masak.

Mula-mula masak memang lah, hangus lah, masin kedaung lah. Tapi lama-lama pergh..! Kalah master chef. So kat sini, bukan alasan tak pandai masak. Tapi rajin or tak Semua ada kat internet tu. Google jer la. Kat sini zarul nak pesan kepada suami-suami, bakal suami, kita ni sebagai pembimbing keluarga bukan setakat ketua keluarga. Isteri itu amanah dan anugerah yang paling bernilai. Kalau isteri tak tahu, ajar bukan kau herdik, kaki tangan naik. Dan jangan sesekali rasa menyesal dengan perkahwinan korang, sebab setiap yang berlaku tu telah ditulis dan terselindung berjuta hikmah dari-nya.

Lagi satu, jangan bising kalau duit hantaran mahal lah, tak macam zaman mak, nenek korang. Hello..! Ni dah tahun apa dan kau kene lah selari dengan zaman sekarang. Ingat kerja rumah semua tu tanggungjawab suami, isteri hanya perlu melayan suami sahaja. Jadi kalau wife korang tu tak reti buat kerja rumah sebenarnya bukan masalah. Tu kan kerja korang. Bukan kerja isteri.

Hargai lah isteri korang. Mungkin ada yang kurang mana-mana, manusia takda yang sempurna. Sebab tu kahwin tu untuk saling melengkapi. Btw, sekarang dah masuk 5 tahun usia perkahwinan kami, dan semakin bahagia.Sekarang zarul tengah tunggu kelahiran anak sulung kami. Doakan kebahagian kami berkekelan. Next time zarul akan share lagi nasihat untuk kebaikan bersama. okey!

Categories
Kehidupan

Terpikat dengan gadis nasi lemak, pilot ini bersungguh sungguh nak tamatkan zaman bujangnya. Tapi akhirnya tak sangka ini yang terjadi.

GAMBAR SEKADAR HIASAN.

Cerita yang berikan pengajaran untuk kita semua, semoga menjadi iktibar. Selamat membaca, komen yang murni murni jee yee 🙂

Assalam dan hai guys. Aku harap admin approve confessor ni sbb ini iktibar berguna utk yg belum berkahwin spya jgn perjudikan masa depan dengan orang yg salah. Ini bukan cerita aku tapi kenalan aku. Aku gelarkan yg lelaki ni Amir & perempuan tu Mira lah yer supaya sng nak cerita. Ni nama samaran jer.

Ok, si Amir ni memang sedang mencari calon nk buat bini sbb umur pun dah cecah 30tahun. Dia pun suka budak2. Kerja pulak memang dah masyuk sesangat. Kalau ikutkan, banyak aje pramugari2 kat airport tu duk mengorat dia tapi untuk buat bini dia nak cari perempuan yg bajet muslimah, xligat sangat & yang boleh duduk rumah je lepas kahwin. Duit belanjer, shopping & spa ke dia tapau semua. Yang penting duk rumah jaga anak dan jaga dia je.

Kisahnya bermula bila satu hari dia ternampak girl ayu tolong mak dia jual nasi lemak. So start dari haritu, if tak fly dan ade kesempatan je memang dia asyik singgah beli nasi lemak kat situ and sebab dia ni pakai kereta harga ratus ribu so tak susah nak mengayat. Parking depan gerai, bakal mak mertua senyum sampai telinga.

Tup-tup lepas 3-4 bulan tengok2 dah bertunang si Mira dan Amir. Serius benarlah dia dengan perempuan tu. Untung bebenor jadi perempuan cantik kan dan girl tu memang cantik orang nye. Tapi konflik bermula masa diorg dua2 family nk discuss utk majlis kahwin. Patutnya kahwin sebelum puasa aritu tak silap.

Dan macam diorg ni dua2 orang KL. So si Amir ni cakap better combine saje majlis, jimat sikit dan bolehlah dia buat grand2 kat hotel ke. Lagupun yg perempuan tu memang mak ayah orang KL. KL means keluar rumah je dah nampak KLCC dari jauh bukan duk Banting Sepang Sabak Bernam ke. So better combine je kan. Tapi yg bakal mak mertua n bakal ipar duai si Amir tak setuju. Diorang nak buat jugak dekat rumah diorang plus 1 atau 2 lagi kenduri dekat kampung halaman belah nenek2 diorang.

Yela, time nikah nilah nak tunjuk kat semua orang yang anak dara dia walau belajar tak tinggi sangat tapi boleh kahwin dengan orang kaya. Bakal menantu fly sana fly sini, banyak duit, berharta & segak bergaya pulak tu. So si Amir ckp boleh buat kenduri seperti yang diminta. Then keluarga perempuan tu pun mintak duit untuk kenduri tu semua dari si Amir sebab katanya diorangg pun xde duit.

Eh eh, ingatkan diorang ade duit sampai nak buat kenduri 2-3 tempat. Rupanya nak paw si Amir jugak. Amir pun cakap bolehlah dia bagi berapa belas ribu camtu kut selebihnya diorang tambahlah. Tapi diorang tak puas hati and cakap mana cukup camtu. Boleh2 kena bagi 20-30 ribu untuk cover kenduri kendara.

Hmm.. banyak cantik diorang, yang majlis grand kat hotel tu si Amir tu jgk nk keluar berpuluh ribu. Bukan share2 duit pun. Ko bajet anak ko doktor, lawyer, model atau instafamous ke nak kena keluar dekat 100k utk kahwin. Amir pun tak puas hatilah sebab dia dah banyak keluar duit sebab dia baru beli rumah yang harga nak cecah jutaan ringgit kat Selangor ni. Punyerlah nak bagi anak bini selesa. Means si Mira ni cuci kaki je kalau kahwin dengan dia. Tak perlu susah tolong mak jual nasi lemak dah.

Last2 takde kata putus sebab family Mira nak jugak buat kenduri banyak2. Maybe dia fikir kalau jemput org taman atau kampung datang hotel nanti tak ramai yg datang. So kenalah jugak buat dekat semua tempat supaya semua orang boleh datang kenduri & tengok bakal menantu diorang.

Punyerlah nak show off. Maka terbongkarlah cerita2 yang sebelum ni yang diorang ade mintak duit si Amir utk buka bisnes lah apelah, belum ape2 dah mintak itu ini. Buruk perangai. So diorang dua2 pihak berkeras dengan keputusan masing2. Famili Amir cakap buat 1 tempat, famili Mira cakap kena buat kat banyak tempat. Last2 keluarga si Mira bagi tempoh beberapa bulan utk Amir kumpul duit.

Korang nak tau apa?? Jeng3.. Dalam proses bertenang untuk kumpul duit tu, tiba2 si Amir decide putus tunang! Hambek ko. Amir cakap belum ape2 dah tunjuk belangnya. Esok dah kahwin mahu bengkok dia jadi mesin ATM Mira & family si Mira. Famili Mira pujuk2 dan runding pun Amir tetap taknak dah dekat Mira.

So maybe Mira sekarang sedang menangis tak berlagu dek kempunan duk rumah mewah, travel overseas dan bajet princess pergi spa, shopping LV. Tamak sangat last2 langsung tak dapat apa. Kira okeylah si Amir tak kisah pun Mira dan family Mira siapa berbanding dgn status dia. Alih2 nak demand lebih2.

Moral of the story: Sesiapa yg ada dan situasi camni ke atau adik bradik camni ke, please jangan jadi bodoh. Orang gaji sebulan berpuluh K macam si amir pun tak tahan, ko expect kalau gaji 2-3 ribu tahan ke kalau orang jadikan ko mesin ATM. Lainlah kalau susah senang bersama tapi ni semua lelaki yg sediakan, banya cantik.

Please janganlah kahwin kalau pasangan atau family pasangan korang camni. Lepas kahwin kita perlu simpan duit nak beli rumah lah, anak sekolah. Kalau asyik kena paw sampai ke tua tak boleh menyimpan. Last2 botak kepala. Aset pun takde. Macamana nak bahagia. Kalau bakal bini tu gaji besar ada pelajaran takpe, ni belajar tak tinggi mana. Memang tak bantu sumbang duitlah. Harap muka je cantik.

So jangan jadi bodoh, perempuan kat luar banyak lagi. Please jangan hadap sangat dengan puak2 pengikis ni. Tak jadi kahwin tak teruk mana pun berbanding berpisah bila dah ada anak. Tolong jadi cerdik macam si Amir yer. Sekian.

Categories
Kehidupan Wanita

Gadis usaha untuk kurus supaya ada keyakinan. Tapi ternyata kurus tu lagi banyak dugaan bila tunang tiba tiba jadi kuat cemburu.

Foto sekadar hiasan. Aku kenalkan diri aku sebagai Eka (bukan nama sebenar). Berumur pertengahan 20 an dan sudah bekerja. Kurus Itu Membebankan – Mesti korang pelikkan dengan tajuk kisah aku ni. Okay macam ni. Aku gemuk sejak dari sekolah rendah sehinggalah aku habis study. Berat aku dulu mencecah 80kg dan tinggi aku cuma 159cm. Memang kategori 0besiti lah orang kata.

Walaupun aku gemuk, Alhamdulillah aku tak pernah ada masalah kesihatan. Aku tak pernah kena dianiaya atau disisihkan. Kawan-kawan aku semua baik-baik dan penyayang. Seingat aku, orang luar tak pernah kutuk atau tegur aku gemuk. Kalau diorang cakap belakang tu aku tak tahu lah kan. Cuma adik dan mak aku je la yang selalu nasihatkan aku untuk turunkan berat badan sebab dalam keluarga aku, aku seorang je yang gemuk.

Tapi setiap kali tu la ayah aku akan defend aku cakap aku okay je. Tak payah kurus. Asal sihat sudah. Tu yang penting. Ayah aku selalu manjakan aku dengan belikan aku makanan sedap-sedap. Kalau aku balik kampung, mesti dalam peti ais tu penuh dengan makanan kegemaran aku je. Disebabkan ni lah, sampai aku habis study, aku tak pernah terpikir nak diet sekalipun.

Bila naik bas, rupanya seat dia sebelah aku je. Jadi sepanjang perjalanan, kami bersembang dan dia mintak no telefon aku dan fast forward, setahun setengah selepas tu kami bertunang. Okay berbalik kepada kisah pasal kurus itu membebankan, masalah aku bermula bila aku start diet dan berat aku menurun. Dalam masa 8 bulan, turun 35 kg. Sekarang ni berat aku 45 kg dan ya aku dah berjaya kurus.

Mesti korang pelik kan kenapa aku tiba-tiba aku diet. Sebab utama ialah aku nak tampak kemas dan professional. Dulu aku tak berapa kisah sangat dengan penampilan. Tapi sejak bekerja, aku tengok bos aku dan kawan kawan peguam yang lain pergi ke mahkamah nampak kemas dan professional. Walau aku pakai sekemas mana pun, disebabkan badan aku yang gemuk, aku rasa macam aku nampak tak professional.

Bila pakai jubah peguam (robe) aku rasa macam penguin yang tengah berhujah. Semangat nak diet tu bertambah tebal bila adik aku bergurau kasar cakap nanti aku kahwin mesti nampak macam Handsome dan The Beast tengah bersanding. Sebab tunang aku hensem dan aku pulak gemuk macam beast. Eiii sentap betul aku time tu. Tapi bila fikir, betul jugak cakap adik aku tu.

Lepas tu aku belek-belek gambar pertunangan aku dan aku terus rasa aku nampak macam beast. So sejak dari tu aku pun start diet untuk nampak kemas dan juga untuk nampak cantik masa wedding aku nanti. Tapi bila dah kurus ni, aku ingat aku akan makin bahagia tapi macam-macam pula masalah timbul. Pertama, aku dah tak boleh pergi mana-mana sorang-sorang tanpa kena kacau dengan lelaki.

Dulu masa aku gemuk, aku tenang hati dan aman je makan sorang-sorang kat kedai mamak, kedai tomyam atau mana-mana restoran. Jalan malam-malam nak pegi kedai runcit atau beli burger pun rasa selamat je sebab takde orang nak tengok atau kacau aku. Orang jahat nak culik pun mesti pikir dua tiga kali sebab aku gemuk mesti berat nak angkat bawa lari. Haha

Sekarang ni bila aku pegi mana-mana atau pegi makan sorang-sorang mesti ade je yang kacau. Tiba-tiba nak join makan sekali la, mintak no telefon la. Paling aku rimas kena catcall. Padahal aku bukan pakai menggoda pun. Pakai tshirt yang sama masa aku gemuk dulu, seluar sukan, selipar jepun, tudung senget2, make up pon tak. Bezanya cuma aku kurus.

Kedua, aku dah tak boleh jadi peramah macam dulu. Kalau aku ramah lebih sikit je, mesti ada lelaki yang salah faham aku sukakan dia dan mula la nak luahan suka aku bagai. Padahal aku sembang macam selalu ja pun. Ketiga, tunang aku jadi semakin cemburu. Tunang aku ni baik dari segala segi. Cuma satu je, kalau dia dah cemburu, dia tiba-tiba jadi garang dan pendiam. Pening aku nak pujuk.

Lelaki tu selamba balas, “alah belum kahwin kan. tunang bila-bila boleh putus kan”. Makin menyirap drh aku. Rasa nak karate je mamat tu kat situ. Tapi tak sempat aku nak balas, tunang aku dah balik ke meja dengan muka masam dan lelaki tu pun terus mencicit keluar dari restoran. Aku cuba terangkan apa yang berlaku dekat tunang aku, tapi dia tak nak dengar.

Dia suruh aku terus pergi basuh tangan (ye tak sempat makan habis pun ayam goreng sedap tu huhu) dan tunang aku terus pergi bayar dekat kaunter. Lepas tu dia suruh aku masuk kereta. Tunang aku diam membatu je sepanjang dalam kereta. Muka pun lebih masam dari cuka. Sekarang ni aku rasa macam aku nak gemuk balik je macam dulu supaya hidup aku akan lebih aman dan sentosa.

Tapi tu la, baju nikah dan baju wedding aku pun dah tempah ikut ukuran aku yang sekarang ni. Kalau aku tiba-tiba mengemukkan diri balik, nanti tak padan pulak baju-baju tu. Tarikh nikah pun lagi 2 bulan je. Bila aku cerita dekat best friend aku, dia cakap apa yang aku hadapi sekarang ni adalah dugaan dalam pertunangan.

So, just chill dan relax, berdoa banyak2 dan jangan nak mengelabah makan banyak-banyak untuk gemuk balik. Setakat ni lah luahan aku. Terima kasih banyak kepada yang sudi membaca. Antara komen pembaca selepas membaca perkongsian ini. Baizurah Rusli –Elok la kiranya saudari pakai purdah. Saya yakin keadaan ni akan berubah.

Noor Aini Mat Saat –1st time baca luahan orang tak suka kurus. Act awak ni baik hati lah, comel je. Happy go lucky gtu. Takpe la bab tunang tu kalau awak kenal buruk baik dia, mesti leh handle dia macam mana nt. Dia terima awak dl pun bkn sebab awak kurus ke gemuk. Jadi kena betul betul explains and bgtau dia mesti dia faham. InshaaAllah.

Rohayati Ismail –Eeeeiiiii, comel betul lah budak ni. Dah, tak payah gelabah nak gemuk dik. Lagi 2 bulan nak nikah. Akak doakan lepas nikah nanti, ko bunting pelamin. Ko mengandung dan jadi gemuk. Then lepas besalin ko tak kurus2. Macam akak. Noor Hidayah Ahmaad –Xper dik confessor.. sabau yea.. Dah kahwin nnt, badan akan naik dengan sendiri tanpa dipaksa.. hehehe.. sebab masa akak kahwin dulu, berat cuma 44 kg jer.. Ni dh nak masuk 15 thn, x payah ckp lah naik berapa kg..

Tengah baca luahan adik ni pun, akak ralit mengunyah maruku walaupun baru lepas makan nasi sepinggan dengan 2 ketul kuih tadi.. Ntah bilanya nak diet.. Fyyd Arsat –Mungkin kena pakai jubah peguam tu sampai ke luar mahkamah, pi makan, pi tandas awam, pi jalan2, jangan tanggalkan.. mungkin baru lah diorg takut sikit nak sesuka hati tegur ko kot… haha.. gurau jek..

Pada aku la, mungkin tukar cara kau berpakaian. jangan nampak macam perempuan yang mudah ditegur tegur. sebab ramai je yang kurus2 lawa, orang takut nak tegur, rasa inferior, atau bahasa pasarnya buat lelaki yang melihat rasa rendah tak setaraf ala2 cerita kasim selamat. Sebab macam ko cakaplah, penampilannya nampak profesional. kalau ko rasa susah nak achieve, cara paling berkesan, ko pki niqab je. dah setel.

Barulah tunang ko konfiden 100% kecantikan dan kekurusan ko untuk suami semata mata. Zirawati Fizra –Saya dulu masa bujang pernah kurus. Pastu lepas kahwin, gemuk sampai 80kg. Atas nasihat doktor O&G, saya diminta kurangkan berat badan 2 atau 3 kilo je. Tp terkurus sampai 70 kg. Alhamdulillah saya pregnant selepas 3 tahun ttc. Sekarang baby dah nak masuk 10 bulan. Ok cerita ni takde kaitan. Cuma nak bagitau sekarang saya dah gemuk balik. Hahaha. Sumber: Eka (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Kredit: edisimaya

Categories
Kisah rumah tangga

Wanita ini baru berkahwin 6 bulan tapi masih belum hamil. Mak mertua cop wanita ini mandul. Tak sangka akhirnya ini respon dari suami.

Assalamualaikum semua reader, admin. Saya nak ucapkan terima kasih kerana cerita ini disiarkan untuk tatapan pembaca. Saya baru berkahwin. Ada dalam 6 bulan. Suami saya, Amin, adalah pegawai kerajaan. Saya masih ade mak dan ayah yang tinggal dimuar. Selama saya kahwin, sementara menunggu rumah quarters, saya duduk dgn mak mertua saya. Mak mertua saya terkena angin ahmar lmpuh seluruh badan kecuali bahagian mukanya.

Sebelum kahwin semua indah. Mak mertua sangat baik, dan adik perempuan amin sangat hormat saya. Sepanjang pertunangan saya tak pernah buat hal. Saya tak tau kenapa berubah total 360 darjah.Sepanjang perkahwinan saya, sedikit sekelumit kasit sayang mak mertua saya tak pernah saya rasa. Saya ibarat tunggul, batu, dan seumpanya. Ye, mak mertua saya tak suka saya dan bahkan seuruh menantunya sebelum saya. Mental mak mertua saya berkata kalau saya dan menantu2 nya ni nak ambil anaknya dari dia. Apa sahaja yang dilakukam oleh saya salah.

Kalau saya masak, yelah masakan kampung , saya dr kampung, masak asam pedas, lemak, kari, gulai, dan masakan kampung lain, sedikit tak dicubitnya. Hanya pak mertua saya dan suami makan. Adik perempuan nye hanya eei, aku tak makan makanan ni. Dlm hati saya kata, Whaat??

Kalau mak mertua saya makan makanan adik perempuan amin masak, wlhal hari tu masak makanan yang sama dengan apa yang saya masak. Mak kata geli. Saya hanya beristighfar.Pernah satu hari, saya nak mandikan mak mertua saya sebab adik perempuan amin keluar, mak herdik saya. Bodoh punye pompan, aku tak nak mandi kau faham tak? Padahal pampers da penuh dgn tahi semua. Saya hanya menahan air mata.

Dalam rumah tu sedikit pom adik perempuan amin tak tolong kemas bersihkan rumah, rumah sebesar 2 tingkat saya yang kemas bersendirian. Pinggan mangkuk , basuh baju tak boleh guna machine. Alasan saya da biasa cuci baju di pinggir sungai sebab saya budak kampung. What?? Ingat kat kampung tak ade ke ? So sy sental je la.

Bila saya minta tolong dengan adik perempuan amin bersihkan rumah dia jawab , semua menantu mak adalah bibik. Omaigod, aku ni diberi maskawen atau dibeli ? Jam 6 sehingga 12 tengah malam saya bertukang sebagai suri rumah sepenuh masa, adik perempuan die ke dapur hanya untuk masak makanan dia dan mak sahaja.

Selebihnya goyang kaki dengan mak mertua saya di depan tv. Bila saya pegang phone dikatanya saya pemalas, biawak hidup dan macam² lagi.Bila suami saya utarakan nak balik muar rumah saya, mam mertua saya marah. Kerana kos² nak kesana banyak pakai duit. Wait2, i said to my mak mertua, mak, nor tak pakai duit amin pon nak balik, nor pakai duit nor.

Saya pulak diherdiknya sehinggan amin bertengkar dgn mak. Medan prang berlanjutan. Sepanjang perkahwinan saya, baru sekali tu saya balik kampung. Saya rindukan mak dan ayah saya.Saya tiap hari mengadu dgn amin, tetapi die endah tak endah. Dia kata hanya perasaan sy. Saya da tak tahan lagi. Banyak cara sy da buat u tuk lembutkan hati mak mertua sy. Saya baru kahwim 6 bulan dan belum mengandung. Mak mertua saya cop saya mandul. Berat dugaan ni.

Suami saya pulak jenis tak kasi keluar rumah. Ye saya tak bekerja. Duduk rumah sepenuh masa. Saya stress sebab keadaan rumah memerlukan saya refresh di dunia luar. Contoh hangout dgn kawan², dengan saudara mara. Tapi amin tak memberi kebenaran pada saya. Dia kuat cemburu.

Eventhough saya keluar dgn kawan perempuan pon tak diberinya. Dia kata, kawan perempuan saya bersubahat utk sya duakan dia. allahu, macam tu sekali die tak percayakan saya. Padahal saya da kahwin dgn dia .Maaflah reader semua, saya minta pendapat. Ape perlu saya buat? Nak pindah, tunggu quarter dalam 2 bulan kelulusan. Pendapat yang saya inginkan adalah, bagaimana nak berhadapan dengan mak dan adik perempuan husband saya.