Desa Dehradun di mana wanita mempunyai lebih dari seorang suami

Budaya Home Wanita

Biasa kita akan dengar lelaki yang mempunyai ramai isteri tetapi berlainan pulak dengan cerita ini bila seorang wanita mempunyai 5 orang suami dan kesemua suaminya adalah adik beradik . wanita bernama Rajo Verma, 21 tahun asal Dehradun, India bahagiaan Utara, dimana kehidupan seharian Rajo Verma adalah dengan 5 suaminya.

Suaminya ialah Sant Ram Verma (28 tahun), Bajju Verma (32 tahun), Gopal Verma ( 26 tahun), Guddu Verma (21 tahun dan Dinesh Verma (19 tahun), semuanya adalah adik- beradik kandung yang menjadi suami kesayanganan Rajo Verma. Suami-suaminya tidak ada perasaan cemburu malah bersetuju duduk serumah

Mungkin kedengaran agak pelik di sini bila dengar ramai suami tapi perkara ini adalah lazim di Desa Dehradun India  dan ia sudah menjadi tradisi turun temurun.Perkara ini di percayai bermula bila keluarga tidak mahu harta keluar dari kelompok keluarga mereka dan makin lama perkara ini masih di amalkan disini.

Perkara begini tidak berlaku di tempat-tempat lain di India yang masih memandang suci sesebuah perkahwinan.Ibu Rajo Verma juga mempunyai 3 suami yang tinggal serumah.Baginya dia tidak kisah mempunyai 3 ayah walau tidak tahu yang mana satu ayah kandungnya.Kalau sakit atau apa mereka berlima akan menjaganya bergilir-gilir.

Mereka juga tidak pernah bergaduh atau bermasam muka malah tidak ada perasaan cemburu antara mereka .Tradisi ini tidak tahu berapa lama akan kekal namun kita harap ia akan pupus tidak lama lagi bila banyak anak-anak terpelajar lahir di sana. sumber Dailymail co uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *