Konsert paling tinggi cipta rekod

hiburan Home Wanita

MINGGU Muzik Malaysia (MMM) berjaya menembusi rekod Malaysia Book of Records (MBOR) selepas berjaya mengadakan konsert ‘paling tinggi’ dalam pesawat AirAsia di awan biru pada ketinggian 38,000 kaki.

Rekod itu diadakan dalam penerbangan AK5106 berlepas dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu, semalam.

Konsert mini itu memaparkan artis bintang MMM iaitu Ayda Jebat dan band bebas, Shadow Puppet Theatre.

Mereka tampil selama 30 minit semasa penerbangan dua jam dan 40 minit.

Untuk kejayaan yang luar biasaitu, MMM menerima pengiktirafan daripada Malaysia Book of Records (MBOR) sebagai “Prestasi Tinggi Muzik Terbesar Tertinggi”.

Sijil pengiktirafan itu disampaikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif MBOR, Datuk Michael Tio kepada pengerusi penganjur MMM 2019, Sylvester Fan dan disaksikan oleh Pengerusi Lembaga Promosi Pelancongan Malaysia, Datuk Ahmad Shah Hussein Tambakau, semasa majlis makan tengah hari apabila tiba di Kota Kinabalu, semalam.

Sylvester berkata, ia adalah penghormatan besar bagi MMM untuk menerima pengiktirafan itu.

“Kami berusaha untuk mewujudkan kesedaran yang lebih baik di peringkat nasional dan antarabangsa untuk bakat-bakat Malaysia yang hebat ini.

“MMM wujud kerana kami ingin menyediakan platform yang menghubungkan jenama, perniagaan dan orang ramai melalui muzik.

“Dengan sokongan Tourism Malaysia, kami berhasrat membawa MMM ke bahagian lain di Malaysia kerana ia akan mempromosikan industri pelancongan tempatan dan memberi peluang kepada pelukis untuk bersinar,” katanya dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Ahmad Shah berkata, Tourism Malaysia akan sentiasa menjadi destinasi utama Malaysia di Asia dan menjadikan pelancongan sebagai penyumbang utama kepada pembangunan sosio-ekonomi negara.

“MMM mengetuai contoh yang baik di mana projek yang diketuai oleh sektor swasta dapat memanfaatkan bukan hanya perniagaan tetapi juga komuniti secara keseluruhan, termasuk pemuzik tempatan dan mereka yang berada dalam industri pelancongan,” katanya.

MMM adalah perayaan muzik Malaysia yang berlangsung selama seminggu dengan edisi sulungnya diadakan di Kuala Lumpur dari 9 hingga 15 September depan.

Konsert finale akan diadakan bersempena sambutan Hari Malaysia Festival Malaysia Malaysia dari 14-16 September di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur, yang dianjurkan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Kebangsaan.

Konsert ini akan menampilkan artis-artis bintang seperti Ayda Jebat, Faizal Tahir, Hujan, Ella, Rabbit Mac, Fuying dan Sam, Priscilla Abby dan Dennis Lau yang bersedia untuk melaksanakan dan menyaksikan penonton.

Band independen terpilih dari SKOWT, platform yang menumpukan perhatian kepada artis yang tidak ditandatangani di seluruh dunia, juga akan tampil di sana.
Sumber sinar harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *