Bekas banduan menerima pampasan RM40.59 juta

Home

Bayangkan seorang yang tidak melakukan kesalahan tetapi menjalani hukuman yang tidak di lakukannya.itulah nasib seorang lelaki kulit hitam yang meringkuk hampir 30 tahun dalam penjara atas jenayah yang tidak pernah dilakukannya .Namun keperitan beliau selama ini di balas dengan menerima pampasan berjumlah jutaan dolar.

Mark Denny kini berumur 46 tahun, disabit bersalah atas tuduhan merompak Burger King di Brooklyn dan merogoll salah seorang pekerja wanita restoran segera itu pada 1987.Perkara yang beliau nafikan dan tiddak pernah mengaku salah.

Pegawai Kewangan New York City, Scott Stringer bersetuju meluluskan penyelesaian pampasan sebanyak AS$9.7 juta (RM40.59 juta).

Sebagai balasan, Denny perlu membatalkan saman AS$50 juta (RM209.23 juta) terhadap dewan bandar raya dan Jabatan Polis New York (NYPD) yang difailkannya pada Mac 2018.

Maklumat diperolehi daripada akhbar The Post melaporkan, Denny bercadang menyaman NYPD kerana memerangkap dan menjadikannya suspek dalam kes tersebut.

“Persetujuan telah dicapai dan penyelesaian ini demi kepentingan terbaik semua pihak,” kata jurucakap Stringer, Hazel Crampton-Hays.

Pejabat Stringer bagaimanapun enggan mengulas lanjut penyelesaian tersebut kerana kes itu dianggap amat sensitif.

Denny dibebaskan pada 2017 selepas kesnya diambil alih oleh The Innocence Project. – Agensi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *