Cepat kurus dengan potong usus

Home ilmu Kesihatan

DOKTOR, saya mempunyai seorang rakan yang dahulu berat badannya melebihi saya. Bagaimanapun, kini beliau telah kurus. Apabila ditanya, jawabnya disebabkan oleh pemotongan usus. Persoalan saya, bolehkah seseorang itu membuat pemotongan usus semata-mata untuk kurus dan apakah risikonya?

-INSAN OBES, ZAIDI RAZALI, 36, CHERAS, KUALA LUMPUR

JAWAPAN:

TUAN, pesakit yang menjalani pembedahan bariatrik atau potong usus boleh menjadi kurus. Namun tujuan utama pembedahan itu bukan bertujuan untuk kurus. Ia perlu mengikut indikasi tertentu.

Seseorang pesakit dibenarkan menjalani proses bariatrik bagi kes membantu mengawal kanser daripada merebak. Selain itu, ia untuk merawat pesakit obesiti yang mengalami diabetes, darah tinggi, masalah sleep apnea dan lain-lain sebab lagi.

Menurut informasi laman web Asian Guidelines, untuk seseorang pesakit itu layak membuat pembedahan bariatrik, mereka perlu berusia 18 hingga 65 tahun. Indeks jisim tubuh (BMI) perlu lebih daripada 32.5 tanpa sebarang penyakit kronik.

Secara ringkasnya, pembedahan itu hanya untuk pesakit yang terlalu obes dan mempunyai bacaan BMI lebih daripada 32 dengan syarat-syarat tertentu untuk layak menjalani pembedahan bariatrik.

Pun begitu, terdapat beberapa kaedah lain selain bariatrik iaitu pintasan gastrik, gastrektomi lengan, penjagaan gastrik boleh laras, pembungkusan gastrik dan penggunaan serta belon intragastrik.

Pesakit yang layak menjalani bariatrik akan dibantu oleh pasukan profesional. Pakar bariatrik, endokrin, pemakanan dan fisioterapi akan memberi informasi dan bantuan kesihatan sebelum meneruskan proses pembedahan.

Harus diingat, jumlah berat badan yang susut bergantung pada jenis pembedahan yang dilakukan dan hasilnya berbeza setiap individu.

Dengan bantuan pakar nutrisi, pesakit akan dipantau selepas pembedahan dan akan mulakan diet berkalori rendah iaitu hanya 800 hingga 1000 kalori sahaja.

Individu yang menjalani pembedahan perlu menjalani pemeriksaan dan evaluasi menyeluruh. Pesakit turut dinasihatkan mengikut pelan diet yang lengkap dan menjalani rutin senaman serta diberikan motivasi.

Kesan jangka panjang pendek yang mungkin akan dihadapi pesakit seperti tindak balas anestesia, kebocoran pada bahagian usus atau pendarahan, jangkitan kuman, masalah pernafasan atau paru-paru, kekurangan mineral dan vitamin.

Kesan jangka panjang pula seperti menghadapi perubahan tabiat usus (sembelit cirit-birit), hernia, muntah, mual yang menyebabkan cirit-birit, paras gula rendah dalam darah, ulser, masalah batu karang dan kekurangan zat makanan. sumber sinar harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *