Netizen Malaysia dan Indonesia bergaduhh sebab wayang kulit

Budaya hiburan Home Wanita

Baru-baru ini, Miss Grand Malaysia, Mel Dequanne Abar, memakai kostum yang diilhamkan dari wayang kulit. Untuk kostumnya, dia memakai mahkota (kerana dia adalah perempuan 😝) yang biasanya kita lihat dalam watak wayang kulit. Pakaiannya diilhamkan dari sumber Ramayana Hindu (Hikayat Seri Rama).

Cerita yang berasal dari salah satu teks Hindu, Ramayana (yang lain adalah Vedas & Mahabharata), sering dimainkan di teater seluruh Malaysia, terutama di negeri-negeri seperti Kedah dan Kelantan.

Kita tahu bahawa teater bayang-bayang ( wayang kulit) adalah sangat penting dan menjadi budaya di seluruh dunia, termasuk Malaysia, tetapi ada yang memutuskan untuk menunjukkan bahawa kita telah mencuri budaya dari Indonesia, sumber Lobak Merah.

Tetapi, seorang rakyat Malaysia yang tidak tinggal di sini, memutuskan menjelaskan wayang kulit adalah sebahagian dari beberapa budaya di dunia. Dalam tweet, yang kini dipadamkan.

“Terdapat perdebatan di kalangan masyarakat terutama Malaysia dan Indonesia mengenai Kostum Negara yang dipakai oleh Miss Grand Malaysia, Mel De Quanne yang akan bertanding di Venezuala esok. Rakyat indonesia mengatakan bahawa kostum ini telah di curi dari Indonesia. “

Netizen Indonesia kemudian menerangkan yang berdebat dan terima hakikat bahawa kulit kulit milik Indonesia, seperti yang diumumkan oleh UNESCO.

Mengulangi perkara itu, netizen lain menyatakan bahawa wayang kulit adalah milik banyak budayaan dari seluruh dunia – seperti Rusia, Cuba, India dan lain-lain. Mereka mengatakan bahawa wayang kulit perlu dinikmati di sebabkan banyak budaya dan kita tidak boleh menuntutnya untuk diri kita sendiri.

Sudah tentu, saya perlu melakukan sedikit pencarian, dan saya mendapati bahawa wayang kulit bayang-bayang mempunyai sejarah yang panjang di China, India, Nepal, negara-negara Asia Tenggara lain (seperti Malaysia & Indonesia), Turki dan Greece. Oleh itu, sangat sukar untuk mencari asal-usul wayang kulit kerana seni itu agak tersebar.

Jadi, kepada , anda semua! tidak salah kita nak pertahankan kebudayaan kita ,tetapi pada masa yang sama kita harus meraikan satu sama lain. Saya fikir kita boleh berbuat demikian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *