Categories
Home islam

Doktor Kantoi menyamar pakar sakit puan

Perkongsian seorang wanita yang menceritakan tentang seorang lelaki yang mengedit wajahnya sebagai doktor demi mencari cinta menerima pelbagai reaksi daripada netizen.Kisah tersebut telah dikongsi Aryana Ren di akaun Facebooknya yang memberitahu bahawa doktor palsu yang dikenali sebagai Aizat Hamdan mengaku pakar sakit puan yang bertugas di Hospital Raja Permaisuri Bainon, Ipoh.

Aryan Ren berkata, namun taktik penyamaran lelaki berkenaan terbongkar apabila nama individu tersebut tiada dalam Malaysian Medical Council (MMC) yang hanya boleh disemak secara online di laman web rasmi MMC.”Modus operandi dia boleh diibaratkan seperti love scam yang hanya untuk memanipulsi dan menipu wanita dengan mengatakan dia adalah Pegawai Perubatan (MO) sakit puan yang merupakan satu jenayah.

“Dia juga telah melakukan jenayah lain dengan mengedit mukanya menggunakan gambar seorang seorang doktor dari Indonesia yang terkenal dengan pembedahan laparoskopi, Dr Rudiman,” tulisnya di Facebook miliknya.Dalam pada itu Aryan Ren berkata, satu laporan polis telah dibuat dan pihaknya telah menghubungi dan bekerjasama dengan Dr Rudiman berkenaan gambarnya telah digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Menurutnya, Dr Rudiman tidak pernah memberikan sebarang kebenaran untuk menggunakan gambarnya dan pihaknya percaya ramai yang telah menjadi mangsa kepada Aizat yang dipercayai ditipu dari segi kewangan.Aryan telah menghubungi Dr Rudiman dan beliau tidak pernah memberikan sebarang kebenaran untuk menggunakan gambarnya Aryan telah menghubungi Dr Rudiman dan beliau tidak pernah memberikan sebarang kebenaran untuk menggunakan gambarnya

“Kami harap dia akan ditangkap dan diambil tindakan undang-undang dan kami akan bersyukur jika maklumat ini tersebar supaya tiada di antara kita akan menjadi mangsanya lagi. Sila laporkan akaun Facebooknya.”Jika ada sesiapa yang menemui atau pernah menjadi mangsa kepada Aizat, sila laporkan kepada salah seorang kepada kami kerana kami kini sedang memberi kerjasama penuh dengan pihak polis supaya siasatan dapat dijalankan dengan lebih teliti

Perkongsian Aryan kini tular di media sosial yang kini meraih 1,200 tanda suka, 2400 telah berkongsi maklumat tersebut rata-rata netizen memberi sokongan bahawa lelaki ini akan mudah dikesan.Antara reaksi netizen yang mengecam tindakan yang dilakukan oleh individu terbabit

Antara reaksi netizen yang mengecam tindakan yang dilakukan oleh individu terbabit

Ada di antara mereka yang mempunyai pengalaman dan menjadi mangsa yang hampir digoda oleh doktor palsu tersebut.

“Akhirnya, orang yang paling aku syak tak betul ini tertangkap dengan helah dia..Suka mesej perempuan, ajak jumpa dan ayat manis. Sangat menjengkelkan..Cakap dia doktor tapi bila aku semak dengan kawan kawan aku kerja hospital itu, tiada pun makhluk itu,” luah Amira Syahida di Facebook.

Ahmad Fathi berkata: “Editing dia sampah wey, nampak sangat kantoinya. pihak polis segara ambil tindakan supaya tiada lagi yang akan menjadi mangsa penipuannya,”.

sumber sinar harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *