Categories
Kehidupan

Ajak pakwe ke rumah, tengah belek belek gambar tiba tiba terjumpa gambar lama yang buat muka dia berubah dan tak tentu arah. Rupa rupanya ini yang terjadi.

GAMBAR SEKADAR HIASAN.

Pengakuan oleh Aina (bukan nama sebenar) bagaikan cerita yang hanya dilihat dalam drama atau filem, namun hakikatnya ini benar-benar berlaku. Sudah lima tahun kisah berlalu iaitu ketika dia masih menuntut di sebuah pusat pengajian tinggi, tetapi tetap segar dalam kenangan dan menjadi pengajaran seumur hidup.

Memulakan bicara, Aina berkata, ketika semester pertama di universiti, dia berasakan kehidupannya begitu berubah. Masakan tidak, daripada anak manja tunggal yang tidak pernah berenggang dengan ibunya, dia kini perlu hidup berdikari.

Sememangnya sudah menjadi tabiat anak manja, dia memang kekok untuk bergaul dengan teman satu bilik yang seramai lapan orang di kolej. Sebulan di tempat baru membuatkan saya rasa sangat sunyi. Saya tidak seronok walau ramai kawan. Setiap minggu saya akan balik ke rumah ibu di Kuala Lumpur.

Walau banyak belanja saya tidak kisah asal dapat menghabiskan masa dalam rumah dan selesa di bilik sendiri. Adakalanya ibu memarahi saya kerana kerap pulang ke rumah, sangkanya saya langsung tidak mahu belajar. Dek kerana takut dimarahi ibunya lagi, Aina mencari sebab untuk dia gembira berada kira-kira 500 kilometer jauh dari rumah dan ibunya.

Mula mengenali Azam..Pada satu hujung minggu, dia cuba mengulangkaji pelajaran di perpustakaan universitinya. Ketika itu, matanya bertentang dengan seorang pelajar senior yang bagi Aina mempunyai wajah cukup tampan.

Dia memberanikan diri memberi senyuman dan dibalas mesra oleh pelajar senior tersebut. Azam (juga bukan nama sebenar) merupakan pelajar tahun akhir jurusan kejuruteraan mekanikal di universiti yang sama. Sejak berbalas senyuman, saya teringin mengenali Azam dengan lebih dekat. Selepas beberapa kali berjumpa di perpustakaan kami akhirnya bertukar nombor dan sering membalas SMS (khidmat pesanan ringkas).

Banyak persamaan antara kami, makanan hobi dan banyak lagi kegemaran kami yang sama. Saya sungguh selesa dengan Azam dan sejak berkenalan dengannya saya tidak pernah lagi rasa kesunyian.Hari demi hari perhubungan kami semakin rapat dan berasa selamat ketika bersama dia, katanya. Kami begitu teruja kerana apabila Azam mula bekerja dia berjanji akan melamar saya. Dia akan membawa saya berjumpa dengan keluarganya di Terengganu dan saya juga akan memperkenalkan Azam kepada ibu saya di Kuala Lumpur.

Saya pasti ibu akan menerima Azam kerana saya kenal dengan ibu saya yang memang mahu melihat saya bahagia, jelasnya. Pada satu cuti semester, Aina mengajak Azam untuk ke rumah ibunya dan salam perkenalan tersebut disambut dengan hati yang sungguh gembira.

Seharian kami menghabiskan masa di rumah, kami makan, menonton televisyen dan membelek album lama bersama ibu. Tiba pada satu keping gambar lama, Azam tiba-tiba berubah wajah. Terus ditanya siapakah dalam gambar tersebut. Ibu menerangkan itu adalah keluarga asal saya dengan bapa dan seorang abang bernama Amar.

Azam seolah kenal benar dengan wajah bapa dalam gambar tersebut kerana seingat Azam, bapanya juga mempunyai foto yang sama yang dibingkaikan di dalam bilik bacaan keluarganya. Selepas didesak barulah ibu bercerita. Rupanya ibu adalah isteri kedua ayah dan disebabkan jodoh tidak panjang mereka berpisah.

Ketika itu mereka mempunyai dua anak iaitu saya dan abang yang beza usia cuma dua tahun. Selepas berpisah, mereka bersetuju ayah ambil anak lelaki manakala ibu ambil anak perempuan iaitu saya. Menurut ibu, ayah membawa abang pindah ke Terengganu bersama keluarga isteri pertama yang telah mempunyai tiga anak dan selepas peristiwa itu mereka terputus hubungan hingga saat ini.

Selama ini saya memang tahu saya mempunyai abang tetapi saya tidak pernah bertanya mengenainya, mungkin sudah terlalu selesa hidup berdua dengan ibu. Tanpa menunggu sesaat, Azam memberitahu saya bahawa itulah juga ayahnya dan Amar itulah juga adiknya. Ya benar, kami mempunyai bapa yang sama, dia anak sulong ayah bersama isteri pertama.

Berderau saya dan reaksi ibu juga sama. Petang yang begitu ceria tiba-tiba bertukar menjadi dingin dan tegang, imbas Aina.Dari kekasih kepada kawan..Usai cuti semester, Aina kembali ke kampus meneruskan pelajarannya seperti biasa biarpun perasaan berkecamuk antara lega bertemu saudara dengan rasa sedih kehilangan cinta hatinya.

Azam pula sudah mula bekerja dan sejak peristiwa itu mereka cuba berubah menjadi seperti adik-beradik atau sekurang-kurangnya kawan biasa. Malangnya saya terasa begitu kekok, bayangkan daripada pasangan kekasih yang bakal mendirikan rumah tangga, kini kami kena akur bahawa kami adik-beradik sama bapa berlainan ibu.

Walau saya cuba beberapa kali untuk menganggap Azam sebagai abang tapi saya akui memang sangat sukar. Akhirnya saya mengambil keputusan untuk tidak menghubungi Azam lagi. Kebetulan Azam juga ditugaskan ke luar negara selama dua tahun, jadi semakin mudah bagi saya melupakannya sebagai kekasih hati.

Saya juga tidak pernah menceritakan hal ini pada sesiapa. Hanya kami bertiga sahaja yang tahu. Namun hikmah selepas daripada kejadian itu, saya dapat bertemu semula dengan ayah dan abang sulong saya yang terpisah sekian lama, katanya yang kini telah berumah tangga dengan rakan sepejabat dan baharu sahaja menimang cahaya mata berusia dua bulan.

Categories
Kehidupan Kisah rumah tangga

Taktahu mana silapnya sepanjang jadi isteri sampai suami tergamak cari yang lain.

Gambar sekadar hiasan. Lumrah hidup berumahtangga menghadapi ujian dan dugaan. Dalam hidup berumah tangga, salah satu kuncinya adalah saling memenuhi hak dan menunaikan kewajiban masing-masing. Ketentuan itu berlaku untuk kedua pasangan, bukan hanya suami kepada isteri, tetapi juga sebaliknya, isteri kepada suami. Jom baca perkongsian seorang wanita tentang kisah rumah tangganya. jadikan pengajaran bersama.

Assalamualaikum. Saya sekadar nak meminta pandangan semua. Saya dah berkahwin almost 4 years dan mempunyai satu orang anak perempuan. Sekarang tengah preggy anak yang kedua 11 weeks. Tahun lepas saya dan suami pjj selama setengah tahun. Saya di pantai timur dan dia di selatan. Masa bulan 12 tahun lepas dia balik ambil saya di kampung dan bawa tinggal bersama dia. Dalam bulan 12 kami bergaduh besar sebab kantoi dia ada perempuan lain dengan saya sepanjang saya di kampung.

Masa tu saya kecewa separuh jiwa, saya tak sangka suami yang saya percaya sangat sanggup buat macam tu dengan saya. Saya ada minta dia lepaskan saya, saya merayu rayu tapi dia menangis dan minta bagi dia peluang kedua. Sebab sayang, saya maafkan silap dia. Saya tanya dia sama ada dia pernah terlanjur dengan kekasih dia, tapi dia tak mengaku. Saya bagi dia peluang. Dosa dia semua saya maafkan, selebihnya saya minta dia taubat pada tuhan.

Selama 3 tahun bersama. Dia memang seorang suami yang baik, sempurna, dia tak da ramai kawan tak suka melepak takde hobi tak pernah keluar dengan kawan kawan. Kalau dekat rumah dia banyak tolong saya buat kerja rumah, periuk belanga semua dia basuh, cuci pakaian, kemas rumah sebab tu saya tak pernah sangka yang dia ada perempuan lain. Dengan anak pun dia rapat sangat. Dengan saya, sekali pun dia tak pernah tengking, marah, tinggi suara.

Mak ayah dan keluarga saya sangat menyayangi dia sebab dia baik dengan semua orang. Lepas dia kantoi tu, dia minta peluang kedua dan saya tengok dia betul betul tunjuk usaha yang dia memang nak jaga hubungan ni. Dekat rumah kalau dia balik kerja, dia terus buat kerja2 rumah. Siapkan keperluan anak dia. Kadang baju saya pun dia kutip, basuh dan jemur. Saya dah bekerja, dia banyak tolong saya buat kerja rumah.

Saya selalu mimpi bukan bukan pasal dia. Kadang2 hati rasa tak sedap. Takut dia buat lagi perangai dalam diam. Saya selalu doa pada Allah kalau dia bukan jodoh saya. Saya minta Allah jauhkan saya dari dia. Satu hari masa saya kat tempat kerja, saya terlintas nak buka emel dia. Emel yang selalu dia guna kalau ada urusan kerja. Saya tak pernah terlintas nak check apa apa. Satu hari saya dapati dia ada akaun fb lain, dalam tu penuh chat2 dengan perempuan lain.

Semenjak saya kahwin lagi rupanya dia senyap-senyap berbalas chat dengan ramai perempuan. Saya terkejut, banyak chat yang tak senonoh dengan perempuan lain. Chat dari tahun 2016, 2017, 2018. Rupanya dah lama dia tak jujur pada saya. Saya tak sangka, suami yang saya sangka baik. Rupa nya begitu. Saya betul betul terkejut, selama berkahwin saya tak pernah syak dia akan buat macam tu.

Mungkin dia pandai sorok. Tak tahu mana silap nya sepanjang menjadi isteri dia saya yang sanggup susah senang dengan dia even sampai makan nasi dengan telur pun saya tak kisah. Saya yang selalu ada dengan dia dari dia takde apa apa sampai la sekarang dia ada kerja yang baik. Rupanya dia lansung tak pernah sayang kan saya. Jadi selama ni perbuatan baik yang dia buat, hari hari ucap sayang.

Rupanya palsu. Kecewa nya saya Allah sahaja yang tahu. Saya sekarang hanya fikir nak berpisah, walaupun kesilapan yang dia buat tu dah lama. Tapi tetap menghancurkan hati saya. Kadang saya doa pada Allah saya tak nak anak dalam rahim saya ni. Dia akan membebankan saya.

Berdosa ke saya ? dia hari hari merayu menangis pujuk saya , dia mengaku tu silap masa lalu dia. Dia cakap dia dah bertaubat.. dia memang dari dulu lagi tak pernah tinggal solat, perlu ke saya percayakan suami saya lagi? Perlu ke saya teruskan hubungan saya dengan dia.. walaupan hati saya tersangat kecewa. Bantu saya.

Sumber: kisahrumahtangga

Categories
Kehidupan

Minta hantaran sampai 15k, tapi kerja rumah tak pandai buat lansung. Lelaki ini terkejut dengan apa yang isterinya lakukan.

GAMBAR SEKADAR HIASAN.

Assalamualaikum and thanks admin. Perkenalkan diri nama saya Zarul (Bukan Nama Sebenar). Lately zarul perasan hantaran jadi hot topic. Let me share my experience. Zarul dah kahwin almost 5 years. Kahwin dengan pilihan hati yang juga bekas graduan tempat sama dan sama-sama suka.

Jadi lepas grad dapat kerja tetap terus kawin. Wife zarul ni memang cantik dan sejuk mata memandang. korang tahu berapa hantaran kahwin zarul dengan isteri ? RM15K serba satu. Mak ai senak pancrease zarul mula-mula bila fikir mana nak cekau RM15K nak buat hantaran. Tu baru hantaran, belum lagi duit-duit lain nak dirikan masjid ni. Siang malam zarul kerja, buat 2, 3 kerja juga masa nak kawin tu. Siang zarul keje dekat ofis, gaji masa tu tak jejak RM2,500. Nak bayar duit rumah, duit kereta, nafkah ibu ayah, duit belanja sekolah adik-adik lagi.

Zarul anak sulung, bawah adik-adik masih belajar. Seorang masa tu tengah buat degree, lagi 3 adik sekolah menengah. Fahamkan sebagai zarul sulung, besar oi tanggungjawab zarul. Ayah ibu pon dah tua, walaupun diorang tak minta duit, tapi sebagai anak lelaki sulung, itu tanggungjawab.

Malam zarul tolong member jual burger dekat area rumah sewa. selain tu ada juga buat business online, nak buat side income. Penat jangan cakap la, Allah je yang tahu. Tapi fikir balik, tangungjawab tu. So dari situ dapat la juga kumpul duit buat kahwin.

Hampir setahun lebih, zarul dan isteri selamat diijab kabulkan. Happy dia, hanya orang yang dah kawin je faham. So kami jalani hidup sebagai suami isteri macam biasa. Duduk rumah sendiri, yang zarul beli masa bujang, walaupun tak habis bayar lagi. Kira wife zarul ni cuci kaki je masuk rumah. Zarul taknak duduk rumah dengan parents, taknak timbul masalah. Almaklumlah baru-baru kawin ni kan.

Bila dah duduk serumah, baru lah tahu isteri zarul ni, satu keje rumah apa pon dia tak reti buat. Maklum lah dia anak orang berada. Semua bibik sediakan. Aduh! Bayar RM15k satu kerja pon tak tahu. Balik kerja, tengok rumah macam kapal karam, pinggan penuh singki.

Masak jangan cakap lah. Memang tak la kan. Zarul sedih lah, suami mana yang tak sedih, kau kerja bukan main penat siang malam nak kumpul duit kahwin mahal-mahal, tapi dapat wife satu benda pon tak pandai buat. Zarul balik kampung mengadu kat ibu, tapi zarul yang kena tarbiah balik. Sebab kan sayang wife zarul tu, so zarul ambik inisiatif untuk ajar isteri zarul tu kerja-kerja rumah. Zarul dulu sekolah asrama penuh. So siapa yang sekolah asrama tu faham macam mana kemas nya kami orang ni. Haha.

First step, zarul ajak sama-sama wife zarul ni kemas rumah.Ajak taw bukan suruh. So kat sini, wife zarul tu takla rasa macam hamba kan. Lagi pon kerja rumah ni semua sebenarnya tugas suami, bukan isteri! Lama-kelamaan isteri zarul pandai la berkemas. Bersih cantik sikit rumah. Sejuk mata memandang balik kerja.

Bab masak? Setiap hujung minggu zarul dan wife cuti. So kat sini zarul ajak wife zarul masak. Dari sesimple lauk sampai lah yang pada dia payah. Zarul gigih pasang wifi kat rumah, so biar isteri zarul ni boleh google jer ape yang dia nak masak.

Mula-mula masak memang lah, hangus lah, masin kedaung lah. Tapi lama-lama pergh..! Kalah master chef. So kat sini, bukan alasan tak pandai masak. Tapi rajin or tak Semua ada kat internet tu. Google jer la. Kat sini zarul nak pesan kepada suami-suami, bakal suami, kita ni sebagai pembimbing keluarga bukan setakat ketua keluarga. Isteri itu amanah dan anugerah yang paling bernilai. Kalau isteri tak tahu, ajar bukan kau herdik, kaki tangan naik. Dan jangan sesekali rasa menyesal dengan perkahwinan korang, sebab setiap yang berlaku tu telah ditulis dan terselindung berjuta hikmah dari-nya.

Lagi satu, jangan bising kalau duit hantaran mahal lah, tak macam zaman mak, nenek korang. Hello..! Ni dah tahun apa dan kau kene lah selari dengan zaman sekarang. Ingat kerja rumah semua tu tanggungjawab suami, isteri hanya perlu melayan suami sahaja. Jadi kalau wife korang tu tak reti buat kerja rumah sebenarnya bukan masalah. Tu kan kerja korang. Bukan kerja isteri.

Hargai lah isteri korang. Mungkin ada yang kurang mana-mana, manusia takda yang sempurna. Sebab tu kahwin tu untuk saling melengkapi. Btw, sekarang dah masuk 5 tahun usia perkahwinan kami, dan semakin bahagia.Sekarang zarul tengah tunggu kelahiran anak sulung kami. Doakan kebahagian kami berkekelan. Next time zarul akan share lagi nasihat untuk kebaikan bersama. okey!

Categories
Kehidupan

Terpikat dengan gadis nasi lemak, pilot ini bersungguh sungguh nak tamatkan zaman bujangnya. Tapi akhirnya tak sangka ini yang terjadi.

GAMBAR SEKADAR HIASAN.

Cerita yang berikan pengajaran untuk kita semua, semoga menjadi iktibar. Selamat membaca, komen yang murni murni jee yee 🙂

Assalam dan hai guys. Aku harap admin approve confessor ni sbb ini iktibar berguna utk yg belum berkahwin spya jgn perjudikan masa depan dengan orang yg salah. Ini bukan cerita aku tapi kenalan aku. Aku gelarkan yg lelaki ni Amir & perempuan tu Mira lah yer supaya sng nak cerita. Ni nama samaran jer.

Ok, si Amir ni memang sedang mencari calon nk buat bini sbb umur pun dah cecah 30tahun. Dia pun suka budak2. Kerja pulak memang dah masyuk sesangat. Kalau ikutkan, banyak aje pramugari2 kat airport tu duk mengorat dia tapi untuk buat bini dia nak cari perempuan yg bajet muslimah, xligat sangat & yang boleh duduk rumah je lepas kahwin. Duit belanjer, shopping & spa ke dia tapau semua. Yang penting duk rumah jaga anak dan jaga dia je.

Kisahnya bermula bila satu hari dia ternampak girl ayu tolong mak dia jual nasi lemak. So start dari haritu, if tak fly dan ade kesempatan je memang dia asyik singgah beli nasi lemak kat situ and sebab dia ni pakai kereta harga ratus ribu so tak susah nak mengayat. Parking depan gerai, bakal mak mertua senyum sampai telinga.

Tup-tup lepas 3-4 bulan tengok2 dah bertunang si Mira dan Amir. Serius benarlah dia dengan perempuan tu. Untung bebenor jadi perempuan cantik kan dan girl tu memang cantik orang nye. Tapi konflik bermula masa diorg dua2 family nk discuss utk majlis kahwin. Patutnya kahwin sebelum puasa aritu tak silap.

Dan macam diorg ni dua2 orang KL. So si Amir ni cakap better combine saje majlis, jimat sikit dan bolehlah dia buat grand2 kat hotel ke. Lagupun yg perempuan tu memang mak ayah orang KL. KL means keluar rumah je dah nampak KLCC dari jauh bukan duk Banting Sepang Sabak Bernam ke. So better combine je kan. Tapi yg bakal mak mertua n bakal ipar duai si Amir tak setuju. Diorang nak buat jugak dekat rumah diorang plus 1 atau 2 lagi kenduri dekat kampung halaman belah nenek2 diorang.

Yela, time nikah nilah nak tunjuk kat semua orang yang anak dara dia walau belajar tak tinggi sangat tapi boleh kahwin dengan orang kaya. Bakal menantu fly sana fly sini, banyak duit, berharta & segak bergaya pulak tu. So si Amir ckp boleh buat kenduri seperti yang diminta. Then keluarga perempuan tu pun mintak duit untuk kenduri tu semua dari si Amir sebab katanya diorangg pun xde duit.

Eh eh, ingatkan diorang ade duit sampai nak buat kenduri 2-3 tempat. Rupanya nak paw si Amir jugak. Amir pun cakap bolehlah dia bagi berapa belas ribu camtu kut selebihnya diorang tambahlah. Tapi diorang tak puas hati and cakap mana cukup camtu. Boleh2 kena bagi 20-30 ribu untuk cover kenduri kendara.

Hmm.. banyak cantik diorang, yang majlis grand kat hotel tu si Amir tu jgk nk keluar berpuluh ribu. Bukan share2 duit pun. Ko bajet anak ko doktor, lawyer, model atau instafamous ke nak kena keluar dekat 100k utk kahwin. Amir pun tak puas hatilah sebab dia dah banyak keluar duit sebab dia baru beli rumah yang harga nak cecah jutaan ringgit kat Selangor ni. Punyerlah nak bagi anak bini selesa. Means si Mira ni cuci kaki je kalau kahwin dengan dia. Tak perlu susah tolong mak jual nasi lemak dah.

Last2 takde kata putus sebab family Mira nak jugak buat kenduri banyak2. Maybe dia fikir kalau jemput org taman atau kampung datang hotel nanti tak ramai yg datang. So kenalah jugak buat dekat semua tempat supaya semua orang boleh datang kenduri & tengok bakal menantu diorang.

Punyerlah nak show off. Maka terbongkarlah cerita2 yang sebelum ni yang diorang ade mintak duit si Amir utk buka bisnes lah apelah, belum ape2 dah mintak itu ini. Buruk perangai. So diorang dua2 pihak berkeras dengan keputusan masing2. Famili Amir cakap buat 1 tempat, famili Mira cakap kena buat kat banyak tempat. Last2 keluarga si Mira bagi tempoh beberapa bulan utk Amir kumpul duit.

Korang nak tau apa?? Jeng3.. Dalam proses bertenang untuk kumpul duit tu, tiba2 si Amir decide putus tunang! Hambek ko. Amir cakap belum ape2 dah tunjuk belangnya. Esok dah kahwin mahu bengkok dia jadi mesin ATM Mira & family si Mira. Famili Mira pujuk2 dan runding pun Amir tetap taknak dah dekat Mira.

So maybe Mira sekarang sedang menangis tak berlagu dek kempunan duk rumah mewah, travel overseas dan bajet princess pergi spa, shopping LV. Tamak sangat last2 langsung tak dapat apa. Kira okeylah si Amir tak kisah pun Mira dan family Mira siapa berbanding dgn status dia. Alih2 nak demand lebih2.

Moral of the story: Sesiapa yg ada dan situasi camni ke atau adik bradik camni ke, please jangan jadi bodoh. Orang gaji sebulan berpuluh K macam si amir pun tak tahan, ko expect kalau gaji 2-3 ribu tahan ke kalau orang jadikan ko mesin ATM. Lainlah kalau susah senang bersama tapi ni semua lelaki yg sediakan, banya cantik.

Please janganlah kahwin kalau pasangan atau family pasangan korang camni. Lepas kahwin kita perlu simpan duit nak beli rumah lah, anak sekolah. Kalau asyik kena paw sampai ke tua tak boleh menyimpan. Last2 botak kepala. Aset pun takde. Macamana nak bahagia. Kalau bakal bini tu gaji besar ada pelajaran takpe, ni belajar tak tinggi mana. Memang tak bantu sumbang duitlah. Harap muka je cantik.

So jangan jadi bodoh, perempuan kat luar banyak lagi. Please jangan hadap sangat dengan puak2 pengikis ni. Tak jadi kahwin tak teruk mana pun berbanding berpisah bila dah ada anak. Tolong jadi cerdik macam si Amir yer. Sekian.

Categories
Kehidupan Wanita

Gadis usaha untuk kurus supaya ada keyakinan. Tapi ternyata kurus tu lagi banyak dugaan bila tunang tiba tiba jadi kuat cemburu.

Foto sekadar hiasan. Aku kenalkan diri aku sebagai Eka (bukan nama sebenar). Berumur pertengahan 20 an dan sudah bekerja. Kurus Itu Membebankan – Mesti korang pelikkan dengan tajuk kisah aku ni. Okay macam ni. Aku gemuk sejak dari sekolah rendah sehinggalah aku habis study. Berat aku dulu mencecah 80kg dan tinggi aku cuma 159cm. Memang kategori 0besiti lah orang kata.

Walaupun aku gemuk, Alhamdulillah aku tak pernah ada masalah kesihatan. Aku tak pernah kena dianiaya atau disisihkan. Kawan-kawan aku semua baik-baik dan penyayang. Seingat aku, orang luar tak pernah kutuk atau tegur aku gemuk. Kalau diorang cakap belakang tu aku tak tahu lah kan. Cuma adik dan mak aku je la yang selalu nasihatkan aku untuk turunkan berat badan sebab dalam keluarga aku, aku seorang je yang gemuk.

Tapi setiap kali tu la ayah aku akan defend aku cakap aku okay je. Tak payah kurus. Asal sihat sudah. Tu yang penting. Ayah aku selalu manjakan aku dengan belikan aku makanan sedap-sedap. Kalau aku balik kampung, mesti dalam peti ais tu penuh dengan makanan kegemaran aku je. Disebabkan ni lah, sampai aku habis study, aku tak pernah terpikir nak diet sekalipun.

Bila naik bas, rupanya seat dia sebelah aku je. Jadi sepanjang perjalanan, kami bersembang dan dia mintak no telefon aku dan fast forward, setahun setengah selepas tu kami bertunang. Okay berbalik kepada kisah pasal kurus itu membebankan, masalah aku bermula bila aku start diet dan berat aku menurun. Dalam masa 8 bulan, turun 35 kg. Sekarang ni berat aku 45 kg dan ya aku dah berjaya kurus.

Mesti korang pelik kan kenapa aku tiba-tiba aku diet. Sebab utama ialah aku nak tampak kemas dan professional. Dulu aku tak berapa kisah sangat dengan penampilan. Tapi sejak bekerja, aku tengok bos aku dan kawan kawan peguam yang lain pergi ke mahkamah nampak kemas dan professional. Walau aku pakai sekemas mana pun, disebabkan badan aku yang gemuk, aku rasa macam aku nampak tak professional.

Bila pakai jubah peguam (robe) aku rasa macam penguin yang tengah berhujah. Semangat nak diet tu bertambah tebal bila adik aku bergurau kasar cakap nanti aku kahwin mesti nampak macam Handsome dan The Beast tengah bersanding. Sebab tunang aku hensem dan aku pulak gemuk macam beast. Eiii sentap betul aku time tu. Tapi bila fikir, betul jugak cakap adik aku tu.

Lepas tu aku belek-belek gambar pertunangan aku dan aku terus rasa aku nampak macam beast. So sejak dari tu aku pun start diet untuk nampak kemas dan juga untuk nampak cantik masa wedding aku nanti. Tapi bila dah kurus ni, aku ingat aku akan makin bahagia tapi macam-macam pula masalah timbul. Pertama, aku dah tak boleh pergi mana-mana sorang-sorang tanpa kena kacau dengan lelaki.

Dulu masa aku gemuk, aku tenang hati dan aman je makan sorang-sorang kat kedai mamak, kedai tomyam atau mana-mana restoran. Jalan malam-malam nak pegi kedai runcit atau beli burger pun rasa selamat je sebab takde orang nak tengok atau kacau aku. Orang jahat nak culik pun mesti pikir dua tiga kali sebab aku gemuk mesti berat nak angkat bawa lari. Haha

Sekarang ni bila aku pegi mana-mana atau pegi makan sorang-sorang mesti ade je yang kacau. Tiba-tiba nak join makan sekali la, mintak no telefon la. Paling aku rimas kena catcall. Padahal aku bukan pakai menggoda pun. Pakai tshirt yang sama masa aku gemuk dulu, seluar sukan, selipar jepun, tudung senget2, make up pon tak. Bezanya cuma aku kurus.

Kedua, aku dah tak boleh jadi peramah macam dulu. Kalau aku ramah lebih sikit je, mesti ada lelaki yang salah faham aku sukakan dia dan mula la nak luahan suka aku bagai. Padahal aku sembang macam selalu ja pun. Ketiga, tunang aku jadi semakin cemburu. Tunang aku ni baik dari segala segi. Cuma satu je, kalau dia dah cemburu, dia tiba-tiba jadi garang dan pendiam. Pening aku nak pujuk.

Lelaki tu selamba balas, “alah belum kahwin kan. tunang bila-bila boleh putus kan”. Makin menyirap drh aku. Rasa nak karate je mamat tu kat situ. Tapi tak sempat aku nak balas, tunang aku dah balik ke meja dengan muka masam dan lelaki tu pun terus mencicit keluar dari restoran. Aku cuba terangkan apa yang berlaku dekat tunang aku, tapi dia tak nak dengar.

Dia suruh aku terus pergi basuh tangan (ye tak sempat makan habis pun ayam goreng sedap tu huhu) dan tunang aku terus pergi bayar dekat kaunter. Lepas tu dia suruh aku masuk kereta. Tunang aku diam membatu je sepanjang dalam kereta. Muka pun lebih masam dari cuka. Sekarang ni aku rasa macam aku nak gemuk balik je macam dulu supaya hidup aku akan lebih aman dan sentosa.

Tapi tu la, baju nikah dan baju wedding aku pun dah tempah ikut ukuran aku yang sekarang ni. Kalau aku tiba-tiba mengemukkan diri balik, nanti tak padan pulak baju-baju tu. Tarikh nikah pun lagi 2 bulan je. Bila aku cerita dekat best friend aku, dia cakap apa yang aku hadapi sekarang ni adalah dugaan dalam pertunangan.

So, just chill dan relax, berdoa banyak2 dan jangan nak mengelabah makan banyak-banyak untuk gemuk balik. Setakat ni lah luahan aku. Terima kasih banyak kepada yang sudi membaca. Antara komen pembaca selepas membaca perkongsian ini. Baizurah Rusli –Elok la kiranya saudari pakai purdah. Saya yakin keadaan ni akan berubah.

Noor Aini Mat Saat –1st time baca luahan orang tak suka kurus. Act awak ni baik hati lah, comel je. Happy go lucky gtu. Takpe la bab tunang tu kalau awak kenal buruk baik dia, mesti leh handle dia macam mana nt. Dia terima awak dl pun bkn sebab awak kurus ke gemuk. Jadi kena betul betul explains and bgtau dia mesti dia faham. InshaaAllah.

Rohayati Ismail –Eeeeiiiii, comel betul lah budak ni. Dah, tak payah gelabah nak gemuk dik. Lagi 2 bulan nak nikah. Akak doakan lepas nikah nanti, ko bunting pelamin. Ko mengandung dan jadi gemuk. Then lepas besalin ko tak kurus2. Macam akak. Noor Hidayah Ahmaad –Xper dik confessor.. sabau yea.. Dah kahwin nnt, badan akan naik dengan sendiri tanpa dipaksa.. hehehe.. sebab masa akak kahwin dulu, berat cuma 44 kg jer.. Ni dh nak masuk 15 thn, x payah ckp lah naik berapa kg..

Tengah baca luahan adik ni pun, akak ralit mengunyah maruku walaupun baru lepas makan nasi sepinggan dengan 2 ketul kuih tadi.. Ntah bilanya nak diet.. Fyyd Arsat –Mungkin kena pakai jubah peguam tu sampai ke luar mahkamah, pi makan, pi tandas awam, pi jalan2, jangan tanggalkan.. mungkin baru lah diorg takut sikit nak sesuka hati tegur ko kot… haha.. gurau jek..

Pada aku la, mungkin tukar cara kau berpakaian. jangan nampak macam perempuan yang mudah ditegur tegur. sebab ramai je yang kurus2 lawa, orang takut nak tegur, rasa inferior, atau bahasa pasarnya buat lelaki yang melihat rasa rendah tak setaraf ala2 cerita kasim selamat. Sebab macam ko cakaplah, penampilannya nampak profesional. kalau ko rasa susah nak achieve, cara paling berkesan, ko pki niqab je. dah setel.

Barulah tunang ko konfiden 100% kecantikan dan kekurusan ko untuk suami semata mata. Zirawati Fizra –Saya dulu masa bujang pernah kurus. Pastu lepas kahwin, gemuk sampai 80kg. Atas nasihat doktor O&G, saya diminta kurangkan berat badan 2 atau 3 kilo je. Tp terkurus sampai 70 kg. Alhamdulillah saya pregnant selepas 3 tahun ttc. Sekarang baby dah nak masuk 10 bulan. Ok cerita ni takde kaitan. Cuma nak bagitau sekarang saya dah gemuk balik. Hahaha. Sumber: Eka (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Kredit: edisimaya

Categories
Kehidupan seram

Ada orang datang ambil ank batu. Esoknya dia datang pulangkan semula. Rupanya ada lembaga datang menghantui.

Batu putih ini dipercayai ‘beranak’ dan jumlah kecilnya bertambah setiap masa. SIAPA orang Batu Pahat, Johor? Pernah dengar tak kisah misteri batu putih di Kampung Batu Puteh? Baru-baru ini penulis turun ke Batu Pahat dan duduk berbual bersama seorang rakan bernama Hazli. Borak punya borak, terbuka kisah tentang batu putih. Kawasan batu putih ini terletak di tepi jalan saja dalam ladang kelapa sawit di Parit Sulong, berdekatan dengan tangki air.

Ada papan tanda di situ tertulis Batu Putih. Di situ kelihatan longgokan batu. Ada batu besar dan di sekelilingnya pula dipenuhi batu-batu kecil. Kata Hazli, zaman dulu macam-macam kisah pelik kedengaran tentang kawasan batu putih ini. “Dulu-dulu, selalu orang kata motosikal yang lalu di situ akan mt enjin tiba-tiba. Terpaksa tolak motor. Dah lepas kawasan batu putih tu, elok pula enjin motor boleh dihidupkan.

HAZLI. PENDUDUK KAMPUNG BATU PUTEH. “Ada juga cerita tentang penduduk yang pernah nampak api menyala besar di kawasan batu putih itu dari jauh. Api tu menjulang tinggi macam ada kebakaran besar. Tapi bila dilihat semula, tak ada pula kesan-kesan terbakar di situ,” cerita Hazli. Bukan itu saja, pernah juga penduduk sekitar ternampak pusaran puting beliung gergasi yang keluar dari arah batu putih itu sebelum ia lenyap begitu saja.

Pernah juga pada masa lalu, seorang penduduk yang mahu pergi ke kebun pada awal pagi melalui kawasan batu itu, dia kehairanan melihat kawasan itu dipenuhi orang ramai. Berasa pelik, dia masuk ke kawasan batu putih itu dan terkejut melihat ada banyak rumah bagaikan satu perkampungan di situ. Ada ramai orang, tetapi anehnya seorang pun penduduknya tidak dia kenali.

Bila terasa pelik dengan keadaan itu, dia cuba mencari jalan keluar tapi dia bagaikan sesat. Dan bila dia berjaya keluar dari perkampungan itu, rupa-rupanya hari sudah gelap beransur malam. Lebih aneh, sebaik dia berpaling melihat ke arah belakang semula, perkampungan yang dilihatnya itu sudah tiada, dan keadaan hanya kebun belukar yang mulai gelap.

Menurut kata orang tua-tua dahulu, kawasan batu putih itu ada ‘penjaga’. Kononnya ada perkampungan makhluk halus di situ. Menurut Hazli lagi, disebabkan dahulu banyak kisah-kisah misteri berkaitan batu putih ini, ramai pula pihak yang mengambil kesempatan melakukan amalan-amalan khurafat di situ. Kampung Batu Puteh menyimpan pelbagai kisah misteri mengenai batu berwana putih yang terdapat di kawasan ini.

“Dulu kawasan batu ni memang jadi tempat amalan khurafat. Ramai yang datang buat pemujaan kat situ. Yang nak minta nombor ekor, cari harta, puja semangat dan macam-macam lagilah. Tapi sekarang tak lagi. Penduduk dah jaga tempat tu elok-elok, selalu gotong royong bersihkan dan sentiasa pantau sebab tak mahu ada aktiviti khurafat lagi di situ,” jelas Hazli.

Hah, bagus begitu. Jika tidak ada yang memantau, pasti ada saja orang yang tidak bertanggungjawab buat bukan-bukan di situ. Namun, Hazli nasihatkan jangan cuba ambil batu di kawasan itu ya. Sebab pernah berlaku, ada orang ambil anak-anak batu di situ. Esoknya, orang itu datang kembalikan semula batu tersebut. Katanya, tak tahan dengan macam-macam gangguan yang dia terima apabila bawa balik batu itu ke rumah.

Ada lembaga datang menghantuinya dan minta dia pulangkan semula batu itu ke tempat asal. Itulah fasal, siapa suruh ambil barang yang bukan hak kita. Dah tentu pemiliknya marah, bukan? Sedikit info, kampung ini dibuka oleh Haji Senawi, seorang peneroka dari Indonesia pada tahun 1876. Apabila perkampungan dibina di sini, ia diberi nama Kampung Haji Senawi.

Kemudian, mereka menemui satu kawasan dalam perkampungan ini yang terdapat selonggok batu besar berwarna putih. Lalu nama kampung itu ditukar menjadi Kampung Batu Puteh. Dikatakan sewaktu awal penemuan dulu, batu-batu di sini tidak sebanyak sekarang. Orang dulu-dulu mengatakan batu putih ini beranak pinak dan menjadi banyak (batu-batu kecil) seperti sekarang. Terpulanglah hendak percaya ataupun tidak. Yang pati, jangan sampai kita hilang akidah sudahlah jika terlalu taksub dengannya.

sumber: mstar

Categories
Home Kehidupan

Cara untuk cegah kecurian identiti

Kecurian identiti (Identity Theft) yang semakin meningkat pada kadar membimbangkan di Malaysia dan di seluruh dunia, telah menyebabkan kerugian dan kerosakan bernilai berjuta-juta ringgit, terutama sekali terhadap reputasi dan kesihatan kredit pengguna yang tidak bersalah.

 

Maksud Kecurian Identiti

Tetapi, adakah anda tahu apakah itu kecurian identiti? Mungkinkah anda menjadi mangsa seterusnya, dan jika ya, bagaimanakah situasi tersebut boleh menyusahkan anda?

Apakah sebenarnya kecurian identiti?

Kecurian identiti dan penipuan identiti adalah dua istilah yang digunakan untuk merujuk kepada semua jenis jenayah di mana seseorang memperolehi maklumat orang lain dan menyalahgunakannya.

Data peribadi yang kerap dicuri termasuk nombor kad kredit dan debit serta maklumat mengenai akaun bank, polisi insurans dan rekod perubatan.

Bahaya jika maklumat dicuri

Pencuri sering menggunakan maklumat kad kredit atau debit yang dicuri untuk membuat pembelian, terutamanya secara online. Mereka boleh menghubungi pihak bank dan berpura-pura menjadi pemilik kad kredit – kemudian membatalkan kad kredit mangsa dengan menggunakan pelbagai alasan, serta meminta kad baru dihantar ke alamat baru yang boleh diakses oleh pencuri.

Seterusnya, pencuri membeli-belah dengan menggunakan kad yang baru. Dalam kes yang lebih serius, kecurian identiti boleh memudahkan atau membiayai jenayah lain termasuk keganasan, imigrasi haram dan emel maklumat palsu (‘phishing’).

Dengan mencuri maklumat yang mencukupi, pencuri boleh mendapatkan pulangan cukai, berpura-pura menjadi orang lain jika ditangkap, atau menggunakan habis perlindungan insurans perubatan mangsa (kecurian identiti perubatan).

Tanda-tanda amaran anda mungkin menjadi mangsa kecurian identiti:

Anda menjangkakan kad kredit atau debit baru tiba di dalam mel tetapi ia lambat.

  • Anda melihat urusniaga yang tidak dilakukan oleh anda apabila menyemak penyata kad kredit.
  • Surat, bungkusan atau surat penting yang anda harapkan hilang secara konsisten.
  • Anda telah menerima notis litigasi atau dokumen pengadilan untuk sesuatu yang anda tidak lakukan.

Beberapa jenis pencurian identiti biasa:

1. Kecurian identiti kewangan

Ini adalah jenis kecurian identiti yang paling kerap berlaku. Pencuri identiti mencuri data kewangan seperti nombor kad kredit dan debit untuk mendapatkan manfaat ekonomi menggunakan nama mangsa.

Ini termasuk mendapatkan kredit, pinjaman, barangan dan perkhidmatan sementara berpura-pura menjadi orang lain.

Mangsa akhirnya akan dapat melihat perkara-perkara seperti bil untuk pembelian yang tidak pernah dibuat, pembukaan akaun baru, notis peringatan dari bank yang kad kredit mereka telah digunakan sehingga had maksima dan sebagainya.

2. Kecurian identiti berjenayah

Ini adalah jenis kecurian identiti yang sangat memudaratkan. Kecurian identiti jenayah berlaku apabila seseorang menggunakan identiti dengan maklumat anda untuk melepaskan diri dari tuduhan jenayah.

Apabila penjenayah dituduh atau ditangkap, mereka memberikan pengenalan palsu. Anda kemudian akan terlepas tarikh pendengaran mahkamah kerana tidak menyedari perkara ini, dan ini boleh menyebabkan sabitan jenayah yang teruk terhadap rekod anda.

Bukan sahaja ini akan merosakkan nama anda, ia boleh menjejaskan peluang anda untuk mendapatkan pekerjaan atau menyebabkan anda dihalang daripada meninggalkan negara ini oleh jabatan imigresen.

3. Kecurian identiti secara sintetik

Satu jenis kecurian identiti yang agak baru, pencuri mungkin menggabungkan maklumat yang mereka telah curi dari pelbagai mangsa untuk mencipta identiti ‘sintetik’ yang baru.

Pencurian identiti jenis ini memberi kesan negatif kepada semua mangsa yang maklumatnya digunakan dalam penciptaan identiti palsu.

Pencuri mungkin tidak menggunakan nama anda, tetapi alamat atau nombor telefon anda mungkin digunakan untuk aktiviti penipuan dan jenayah mereka.

4. Kecurian identiti perubatan

Ini berlaku apabila seseorang ingin mendapatkan rawatan perubatan di bawah identiti yang dicuri. Pencuri identiti mungkin menggunakan maklumat anda apabila menerima rawatan perubatan untuk mengelakkan pembayaran bil.

Penipuan kewangan boleh merosakkan kredit anda dan mengakibatkan bil perubatan yang besar.

Terdapat juga bahaya rekod perubatan pencuri yang digabungkan dengan rekod peribadi anda. Doktor menggunakan sejarah perubatan anda untuk membuat keputusan mengenai rawatan dan membuat diagnosis penyakit berdasarkan sejarah perubatan semasa dan masa lalu anda.

Maklumat yang tidak tepat boleh menyebabkan diagnosis salah atau prosedur rawatan yang merbahaya.

5. Pemalsuan alamat

Pencuri identiti boleh mengubah alamat surat-menyurat anda tanpa pengetahuan anda, kemudian mengalihkan semua surat anda ke alamat yang lain. Dengan memeriksa surat anda. pencuri boleh mendapat maklumat tambahan yang berguna mengenai anda.

Ia juga merupakan pencerobohan privasi anda kerana ia membolehkan mereka melihat surat-menyurat peribadi anda.

Bagaimana anda boleh mencegah kecurian identiti?

Walaupun anda mungkin tidak dapat menghalang pencuri daripada mencuri maklumat anda sepenuhnya, terdapat langkah-langkah yang anda boleh ambil untuk membantu melindungi maklumat peribadi anda yang sensitif.

Berikut adalah 8 cara untuk mencegah kecurian identiti:

  1. Dapatkan laporan kredit anda secara berkala dan semaknya untuk memastikan ia tidak mengandungi maklumat yang mencurigakan seperti akaun yang tidak anda buka, atau sebarang maklumat seperti prosedur litigasi.
  2. Semak penyata bank dan kad kredit anda dengan teliti untuk pembelian yang anda tidak lakukan.
  3. Awas terhadap ‘pelayar bahu’. Pastikan papan kekunci tidak kelihatan semasa menaip kata laluan anda di komputer dan di mesin ATM.
  4. Berhati-hati apabila menyimpan kata laluan tertulis, terutama sekali dalam dompet, dalam kereta atau di pejabat anda. Cuba hafal kata laluan anda. Sekiranya anda perlu menuliskannya, gunakan kod khas yang hanya anda seorang boleh fahami.
  5. Jangan membalas permintaan mencurigakan untuk maklumat peribadi (nama anda, tarikh lahir, maklumat keluarga atau nombor akaun bank) melalui telefon, mel, atau atas talian.
  6. Musnahkan atau lupuskan resit-resit anda, tawaran kredit, penyata akaun dan kad yang telah luput.
  7. Jangan meninggalkan dokumen peribadi dan data peribadi penting di tempat terbuka; ini memberi kesempatan kepada orang lain untuk mencuri maklumat anda dengan mudah.
  8. Jangan sekali-kali mengabaikan surat misteri atau tanda-tanda yang mencurigakan, terutamanya jika anda menyedari pola yang berulang. Ini boleh menjadi tanda bahawa orang lain telah menggunakan maklumat anda, atau jenayah telah dilakukan menggunakan nama anda. Teliti semua dokumen undang-undang dan mahkamah, dan ambil langkah segera untuk membetulkan keadaan.

MAKSUD DATA PERIBADI

Data peribadi bermaksud apa-apa maklumat yang digunakan di dalam transaksi komersial yang berhubungan secara langsung atau tidak langsung dengan seseorang subjek data yang dikenalpasti daripada maklumat tersebut.

Data tersebut boleh direkodkan sama ada secara manual atau elektronik meliputi perkara-perkara objektif dan juga subjektif tanpa mengira sumber maklumat itu diperolehi meliputi maklumat asas (contohnya nama, alamat dan nombor kad pengenalan) sehinggalah ke maklumat sensitif (contohnya rekod perubatan dan tahap kesihatan) atau apa-apa informasi lain yang ditetapkan Menteri di bawah APDP dari semasa ke semasa.

Antara contoh “data peribadi” adalah seperti:-

  • Nama dan alamat.
  • Nombor kad pengenalan.
  • Nombor pasport.
  • Maklumat kesihatan.
  • E-mel.
  • Gambar.
  • Imej dalam rakaman litar tertutup (CCTV).
  • Maklumat dalam fail peribadi.
  • Butiran akaun bank.
  • Butiran kad kredit.
  • Maklumat kesihatan (sensitif) contohnya, penjenisan darah, rekod atau huraian kesihatan sehinggalah ke maklumat-maklumat sensitif seperti kepercayaan politik, kepercayaan agama, keadaaan fizikal atau mental atau apa-apa informasi lain yang ditetapkan oleh Menteri di bawah APDP dari semasa ke semasa.

Data Peribadi Sensitif

Data peribadi sensitif bermaksud apa-apa data peribadi yang mengandungi maklumat mengenai kesihatan atau keadaan fizikal atau mental seorang subjek data, pendapat politiknya, kepercayaan agamanya atau kepercayaan lain yang bersifat seumpamanya perlakuan apa-apa kesalahan olehnya atau apa-apa data peribadi lain yang ditetapkan oleh Menteri melalui perintah yang disiarkan dalam warta.

AKTA 709

Jabatan Perlindungan Data Peribadi Malaysia (JPDP) merupakan agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) berperanan memastikan pematuhan Akta melalui peningkatan kesedaran/promosi, amalan-nasihat yang baik dan memberikan nasihat umum dan bimbingan serta menjalankan penguatkuasaan tanggungjawab utama mengawal selia pemprosesan data peribadi individu yang terlibat dalam urus niaga komersial oleh pengguna datamenguatkuasakan Akta untuk membanteras penyalahgunaan data peribadi.

Fokus utama JPDP adalah mengawal selia pemprosesan data peribadi seseorang individu oleh pengguna data agar ia digunakan dengan cara yang penuh berintegriti, selamat dan tidak disalahgunakan.

Apakah tujuan Akta Perlindungan Data peribadi?

Untuk memberi perlindungan kepada maklumat peribadi seseorang individu yang diproses untuk tujuan transaksi komersial.

Siapa yang perlu mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi?

Semua individu dan organisasi yang memproses data peribadi dalam urusan mereka mesti mematuhi peraturan-peraturan yang ditetapkan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010. Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri dikecualikan.

Apakah Peraturan- peraturan tersebut?

Akta Perlindungan Data Peribadi mengandungi tujuh prinsip amalan pengendalian maklumat yang mesti dipatuhi.

  1. Prinsip Am.
  2. Prinsip Notis dan Pilihan.
  3. Prinsip Penzahiran.
  4. Prinsip Keselamatan.
  5. Prinsip Penyimpanan.
  6. Prinsip lntegriti Data.
  7. Prinsip Akses.

Data apakah yang dilindungi Akta?

Sebarang data yang membolehkan seseorang individu yang masih hidup dikenalpasti adalah dilindungi di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi.

Beberapa contoh data boleh dianggap sebagai data peribadi selagi seseorang individu yang masih hidup boleh dikenalpasti daripada maklumat atau data tersebut:

  • Nama dan alamat.
  • Nombor kad pengenalan.
  • Nombor pasport.
  • Maklumat kesihatan.
  • Alamat e-mel.
  • Gambar.
  • Imej dalam rakaman litar tertutup (CCTV).
  • Maklumat dalam fail peribadi.

Bilakah sesebuah organisasi “memproses” data peribadi?

Sesebuah organisasi mesti mematuhi Akta hanya jika organisasi itu “memproses” data peribadi. Akta Perlindungan Data Peribadi memberi definasi kepada maksud perkataan “pemprosesan”.

Definasinya sangat luas. “Pemprosesan” data peribadi bermaksud melakukan sesuatu terhadap data termasuklah mengumpul, merekod, memegang, menyimpan, menyusun, mengubah, menzahirkan dan memusnahkan. Hanya dengan membaca atau mengakses maklumat sudah dianggap “pemprosesan”.

Contoh-contoh aktiviti yang boleh dianggap sebagai “pemprosesan”termasuklah:

  • Mengumpul data menggunakan borang, melalui telefon atau melalui laman sesawang.
  • Menerbitkan data.
  • Menjual data.
  • Menggunakan data dalam pentadbiran.
  • Menggunakan data untuk tujuan pemasaran.
  • Merekodkan data.
  • Mendedahkan atau memberikan data kepada organisasi lain.
  • Memusnahkan data.

Siapa pengguna data?

Akta Perlindungan Data Peribadi terpakai kepada seseorang individu dan organisasi sekiranya mereka adalah “Pengguna data”.

“Pengguna data”adalah individu atau organisasi yang:

  • Memproses data peribadi, atau
  • Mempunyai kawalan terhadap pemprosesan data peribadi, atau
  • Membenarkan pemprosesan data peribadi.

Siapakah Pemproses Data

Akta Perlindungan Data Peribadi tidak terpakai kepada seseorang individu atau organisasi yang memproses data peribadi bagi pihak pengguna data.

Adakah pengguna data bertanggungjawab terhadap aktiviti pemproses data?

Jika organisasi A mendapatkan khidmat organisasi B bagi memproses data bagi pihaknya, maka dalam hubungan ini, organisasi A adalah pengguna data manakala organisasi B adalah pemproses data.

Akta Perlindungan Data Peribadi menghendaki organisasi A memastikan bahawa organisasi B memberi jaminan untuk mengambil langkah-langkah keselamatan bagi melindungi data yang diproses.

Organisasi A juga dikehendaki oleh Akta supaya memastikan bahawa organisasi B mematuhi langkah-langkah tersebut.

Siapakah subjek data?

Akta Perlindungan Data Peribadi memberikan peraturan mengenai amalan yang baik dalam memproses data peribadi individu yang masih hidup. Akta mendefinasikan individu-individu yang mana data mereka diproses oleh pengguna data sebagai subjek data.

Apakah hak-hak yang diberikan oleh Akta Perlindungan Data Peribadi kepada subjek data (individu)?

Subjek data diberikan hak-hak berikut:

  • Hak untuk diberitahu samada data mereka diproses oleh sesebuah organisasi.
  • Hak untuk mengakses data peribadi.
  • Hak untuk membetulkan data peribadi.
  • Hak untuk menarik balik kebenaran memproses data peribadi.
  • Hak untuk menghalang pemprosesan yang mungkin menyebabkan kerosakan atau tekanan (distress).
  • Hak untuk menghalang pemprosesan bagi maksud pemasaran langsung.

Apakah data peribadi sensitif?

Akta Perlindungan Data Peribadi mendefinasikan data peribadi sensitif sebagai maklumat tentang kesihatan atau keadaan fizikal atau mental seseorang individu, pendapat politiknya, kepercayaan agamanya dan kepercayaan lain yang bersifat seumpamanya.

Selain itu, perlakuan atau penyataan perlakuan apa-apa kesalahan seseorang individu juga adalah data peribadi sensitif.

Apakah syarat-syarat bagi memproses data peribadi sensitif?

Akta tidak membenarkan pemprosesan data peribadi sensitif kecuali untuk tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Akta dan pemprosesan tersebut mestilah dengan persetujuan secara nyata dari subjek data.

Apakah yang boleh dilakukan jika seseorang mendapati bahawa data peribadi telah diproses tidak mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi?

Individu yang merasakan bahawa data peribadi mereka telah diproses melanggar peruntukan mana-mana peruntukan Akta boleh membuat aduan kepada Pesuruhjaya Perlindungan Data Peribadi.

Apakah remedi yang ada kepada subjek data?

Remedi dibawah Akta Perlindungan Data Peribadi adalah dalam bentuk kesalahan jenayah. Akta telah mewujudkan beberapa kesalahan jenayah baru, ini termasuklah kesalahan-kesalahan berikut:

  • Memproses data peribadi tanpa perakuan pendaftaran.
  • Memproses data peribadi selepas pendaftaran dibatalkan.
  • Melakukan perlanggaran terhadap mana-mana prinsip data.
  • Memproses data peribadi selepas persetujuan di tarik balik.
  • Memproses data peribadi sensitif tidak mengikut syarat-syarat yang telah ditetapkan.
  • Menjual atau membuat tawaran untuk menjual data peribadi.
  • Kegagalan mematuhi kehendak Pesuruhjaya Perlindungan Data Peribadi bagi mematuhi notis mengenai pemasaran langsung.

Bolehkah seseorang individu menuntut gantirugi/pampasan dibawah Akta Perlindungan Data Peribadi sekiranya data peribadi mereka telah diproses menyalahi Akta?

Akta tidak memperuntukkan secara spesifik hak untuk menuntut ganti rugi.

Organisasi atau orang yang memegang butir-butir peribadi anda mempunyai kewajipan di sisi undang-undang untuk mengendalikan data ini dengan berhati-hati.

Jika anda mengalami kesusahan akibat butir-butir peribadi andatidak diuruskan dengan baik, anda mungkin boleh menuntut pampasan melalui mahkamah. Anda sepatutnya membincangkan perkara ini dengan peguam cara.

Jabatan tidak mempunyai fungsi dalam tindakan ini dan tidak boleh memberi nasihat undang-undang.

Untuk mendapatkan maklumat atau sebarang aduan, anda bolehlah melayari laman web JPDP di www.pdp.gov.my

Sumber sentiasapanas

Categories
Home Kehidupan

Demi sesuap nasi Bapa angkut anak ketika bawa gojek

Demi sesuap nasi, seorang bapa terpaksa membawa anaknya ketika mencari rezeki, bekerja dalam perkhidmatan teksi motosikal atau Gojek.Menerusi satu rakaman video di Facebook Ponti Viral, lelaki itu dilihat menggendong anaknya yang sedang nyenyak tidur pada bahagian hadapan sambil dalam perjalanan mengambil penumpang lain.

Diruang komen, netizen, Natie berkata, ketika ditemubual di sebuah rancangan televisyen Indonesia, lelaki itu menjelaskan, dia membawa anaknya pergi bekerja kerana ia adalah permintaan anaknya itu sendiri.”Itu kerana kemahuan anak, mahu ikut saya bekerja. Lagipun dia sudah biasa ikut saya bekerja,” katanya.

Dalam pada itu, ketika ditanya status isterinya yang dikatakan telah tiada seperti mana tular di laman sosial.Jawab lelaki itu, isterinya masih ada dan dia turut bekerja sebagai Gojek.

Terdahulu, tular satu rakaman video seorang Gojek membawa anak ketika bekerja malah mendakwa isterinya telah sudah tiada.”Video semangat pembonceng Gojek luar biasa di Jakarta, bawa anak ketika bekerja kerana si ibu telah dah tiada…

“Semoga selalu diberikan rezeki berlimpah ya pak,” tulis di Facebook Ponti Viral.Rakaman durasi 35 saat itu memaparkan penumpang itu juga menghulurkan sumbangan kepada lelaki tersebut kerana kagum kegigihannya mencari rezeki demi kelangsungan hidup.

Video yang meraih lebih 819,000 tontonan pantas menarik perhatian warganet yang menyaksikan kesungguhan lelaki itu mencari sesuap nasi sehingga lewat malam.”Ya ALLAH limpahkan rezeki untuk si bapa ini, dari arah mana pun yang Engkau kehendaki serta berikanlah kesihatan buat anaknya,” tulis Salsabila Nurawalia.

Pada hantaran yang sama, kata Moms Angel, “Saya sedih, terharu melihat perkara ini. Semoga bapa semua dilindungi ALLAH dan dimurahkan rezeki.”

Diasaskan oleh Nadiem Makarim, 35, yang kini juga adalah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) syarikat rangkaian pengangkutan dan syarikat pemula niaga itu, Gojek adalah kebanggaan Indonesia, bukan hanya sekadar perkhidmatan pengangkutan penumpang menggunakan motosikal tetapi lebih dari itu!

Di Indonesia, bagi tiga bulan pertama 2019, aplikasi Gojek telah dimuat turun lebih daripada 142 juta kali, dengan lebih daripada 2 juta rakan kongsi pemandu.

Pada 2018, Gojek juga mencatatkan lebih US$9 billion nilai transaksi kasar (GTV) di semua negara operasinya, dan menjadikannya kumpulan teknologi pengguna terbesar di Asia Tenggara berdasarkan GTV.

Gojek kini juga beroperasi di Singapura, Filipina, Thailland (dikenali sebagai GET) dan Vietnam (dikenali sebagai GoViet).

Ditubuhkan pada 2010, Gojek menawarkan pelbagai perkhidmatan seperti GoRide (pengkhidmatan pengangkutan motosikal), GoCar (pengangkutan kereta seperti GrabCar), GoFood (penghantaran makanan), GoBlueBird (perkhidmatan teksi), GoBills (pembayaran bill semasa), GoMart (perkhidmatan pembelian barangan di supermarket), GoLaundry (perkhidmatan dobi), GoAuto (perkhidmatan membaiki kenderaan) dan banyak lagi.

Semua perkhidmatan itu menggunakan aplikasi dalam talian melibatkan 2 juta rakan kongsi pemandu ketika ini (2 juta peluang pekerjaan sebagai pemandu Gojek untuk warga Indonesia).

Baru-baru ini Menteri Belia dan Sukan Malaysia Syed Saddiq Syed Rahman mencadang memperkenalkan perkhidmatan teksi motosikal atau lebih dikenali sebagai ojek, yang memicu pelbagai polemik.

Ia pastinya menjurus kepada soal keselamatan penumpang sebagai pembonceng motosikal itu tatkala peratusan kemalangan membabitkan motosikal di Malaysia membimbangkan.

Di Indonesia, Gojek turut bekerjasama bersama Kementerian Perhubungan mengadakan bengkel penunggangan selamat khusus untuk para rakan kongsi pemandunya.

Peraturan Menteri Perhubungan Nomor 118 Tahun 2018 juga menetapkan Angkutan Sewa Khusus (berasaskan aplikasi) wajib memberikan perlindungan insurans kepada penumpang dari risiko kemalangan.

Tiada perangkaan tepat berkaitan jumlah kemalangan motosikal Gojek di Jakarta, namun kemalangan motosikal berbanding kenderaan lain di Jakarta adalah tertinggi.

Pada 2018, lebih 5,400 kes kemalangan motosikal di Jakarta, melibatkan kematian seramai 524 orang.

Di Jakarta, amalan membonceng motosikal menggunakan perkhidmatan Gojek adalah perkara biasa di kota berpenghuni lebih 10 juta orang itu, yang kesesakan trafiknya tiga kali ganda berbanding Kuala Lumpur, Malaysia.

Setiap hari kelibat penumpang termasuk berbaju pejabat, bertali leher memakai suit hitam, pembonceng wanita yang ditunggang penunggang lelaki, adalah perkara rutin dan biasa.

Di Jakarta, ia bukan menjadi satu isu besar apabila wanita menggunakan perkhidmatan Gojek yang ditunggangi ‘cowok’ (lelaki).

“Ngak ada cinta-cinta pak kalau bawa penumpang wanita, saya kan mencari rejeki untuk keluarga,” kata Asep Purwo, 27, yang sudah dua tahun bekerja sebagai pemandu motosikal Gojek.

 

sumber Sinar harian,bernama

Categories
Home Kehidupan

Redah hujan bersama 3 anak waktu malam dengan motosikal untuk sekampit beras

Perkongsian gambar oleh seorang guru yang memaparkan seorang ibu bersama tiga orang anaknya yang meredah hujan pada waktu malam dengan menunggang motosikal mengundang kesedihan netizen.

Gambar yang dikongsi oleh Mohd Fadli Salleh di laman Facebooknya menceritakan empat beranak tersebut bertemu dengannya untuk mendapatkan bantuan barangan dapur.

Menurut Mohd Fadli, empat beranak itu hanya mahu mendapatkan sekampit beras dan barang dapur namun ketika beratur membuat bayaran wanita itu meminta izin untuk menambah barangan yang dibeli.

Selepas membeli keperluan yang dimahukan, Mohd Fadli membawa keluarga tersebut makan.

“Kali ini, aku serah troli kat dia. Kakak pergi ambil apa keperluan kakak. Nanti dah siap panggil saya. Saya bayarkan. Masa beratur, dia bertanya?.

“Cikgu. Boleh tak nak ambil ni? Kalau tak boleh saya letak semula,” katanya seraya menunjukkan tuala wanita. Ambillah. Keperluan tu kan,” jawab Mohd Fadli sebelum wanita tersebut mengucapkan terima kasih.

Mohd Fadli kemudiannya mempelawa empat beranak tersebut makan di sebuah restoran selepas mereka selesai membeli keperluan yang mereka mahukan.

“Meh makan dulu. Dah makan, pulanglah,” katanya.

Antara reaksi netizen yang tersentuh dan kagum dengan tindakan yang diambil oleh Mohd Fadli untuk membantu empat beranak tersebut.
Pelawaan itu disambut dengan keriangan anak-anak wanita tersebut yang gembira seperti memenangi cabutan bertuah

“Makan. 5 huruf sahaja. Hampir setiap kita tidak pernah terfikir ia sesuatu yang sangat menggembirakan sebahagian kanak-kanak dan keluarga,” katanya.

Mohd Fadli berkata, dia kemudiannya memberikan anak-anak tersebut beg sekolah dan pensel warna.

Katanya, anak-anak itu nampak terlalu seronok sehinggakan mereka meminta izin ibu mereka untuk membawanya ke sekolah.

“Mereka pulang dengan naik motosikal. Pulang dengan kekenyangan dan barang yang sarat. Si kecil memeluk erat beg sekolah baharu. Petanda seronok menerima hadiah, petanda sayang akan begnya.

“Belajar la elok-elok dik. Semoga kiriman beg dan pensel warna baharu ini menaikkan semangatmu untuk belajar bersungguh-sungguh seterusnya mengubah nasib keluargamu ini,” katanya.

Keluarga tersebut sedang beratur untuk membuat bayaran.
Perkongsian Mohd Fadli di Facebooknya kini tular di media sosial dan menerima pelbagai reaksi daripada netizen dan mengagumi tindakan yang dilakukan oleh cikgu tersebut kerana banyak membantu masyarakat yang memerlukan pertolongan.

Sherie Al Yahya menulis “ALLAHU, tak tahu nak komen apa dah…Moga cikgu dan keluarga diberikan sebaik-baik ganjaran di dunia mahu pun di akhirat, Amin.”

“Saya kagum dengan semangat cikgu untuk bantu orang-orang yang lebih memerlukan. Teruskan niat suci cikgu ni, semoga ALLAH permudahkan urusan cikgu untuk bantu mereka-mereka ini…semoga cikgu sentiasa di bawah lindungan rahmat ALLAH,” kata Amira Shahrom di Facebook.

sumber sinar harian

Categories
Home Kehidupan

Muka Jho Low bertukar jadi beruang selepas pembedahan

NEGARA lokasi Low Taek Jho atau Jho Low, 38, dipercayai bersembunyi enggan memberi kerjasama kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk menangkap ahli perniagaan dalam buruan itu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, sebaliknya pihak berkuasa negara terbabit memberi alasan tidak masuk akal, termasuk dakwaan Jho Low sudah membuat pembedahan wajah menyerupai beruang.

“Alasan yang diberikan kononnya dia (Jho Low) sekarang mengubah rupanya, alasan yang diberikan kepada saya dia mungkin sudah menjalani pembedahan mukanya dan menyerupai beruang.

“Muka dia sekarang sama dengan muka beruang, saya tak tahulah, tetapi kononnya dia dah mengubah rupa bentuk mukanya.

“Tetapi, dia terus berada di negara itu dan mendakwa kononnya dia susah nak dikesan, dia sekarang muka menyerupai beruang, dan ada kalanya apabila dia berjalan akan menyerupai tambadau (bahasa dialek Sabah bermaksud badak), jadi dari belakang bila kita lihat rupanya begitulah rupanya. Adakah logik alasan yang diberikan ini?” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Penyampaian Surat Penghargaan Ketua Polis Negara (tolak rasuah) di Batalion 24 Pasukan Gerakan Am (PGA) Tawau, hari ini.

Yang turut hadir ialah Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Kententeraman Awam (KDNKA), Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani; Pengarah Jabatan Pengurusan PDRM, Datuk Abd Rahim Jaafar; Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Omar Mammah dan Komander Briged Sabah (PGA), Senior Asisten Mancha Ata.

Mengulas lanjut mengenai laporan terbaharu Jho Low dikesan menggunakan pasport Cyprus, Abdul Hamid berkata, perkara itu bukan sesuatu yang baharu kerana ada negara tertentu yang menjual nilai kedaulatan dengan cara mudah termasuk menjual pasport.

“Ini kerana negara berkenaan memerlukan wang untuk ekonomi dan dia (Jho Low) ni perompak tegar telah mengambil kesempatan (eskploitasi).

“PDRM sedang menyiasat perkara ini dan sudah berhubung dengan pihak penguat kuasa antarabangsa dan saya tak perlu sebut siapa dia, untuk menjejaki sekiranya ada harta hasil rompakan wang negara kita dilaburkan atau digunakan untuk membeli apa-apa juga harta di sana,” katanya.

Katanya, polis sedang dalam operasi menjejak ke mana perginya wang dibelanjakan oleh perompak moden terbabit.

“Dia (Jho Low) memang berada di sana di tempat yang saya sebutkan tadi, dia memang dilindungi, satu pendekatan atau tindakan oleh negara berkenaan yang tidak bertanggungjawab, enggan memberikan kerjasama kepada kita.

“Dalam memerangi kes jenayah, sepatutnya kita dengan mana-mana negara pun kita harus bekerjasama dan bukan bertindak melindunginya sebab kes ada kaitan politik sebelumnya.

“Ini perbuatan jenayah, dia (Jho Low) merompak wang sebuah negara dan dia mendapat perlindungan di sebuah negara dan kita memohon kerjasama untuk menghantar dia balik ke sini.

“Tetapi, dia seolah-olah kebal pula dan mendapat perlindungan daripada pihak berkuasa negara terbabit,” katanya.

Ditanya mengenai sama ada PDRM sudah membuat permohonan ekstradisi terhadap Jho Low, beliau menjelaskan pihak polis sudah melakukan semua prosedur untuk membawa pulang ahli perniagaan yang menjadi buruan itu.

“Semuanya dah ada, semuanya dah kita buat tetapi kalau pihak itu tidak mahu menyerahkan kepada kita, kita tak boleh nak buat apa.

“Tetapi saya akan dedahkan satu ketika nanti apa yang mereka lakukan satu sifat, sikap, tindakan yang tidak bertanggungjawab.

“Saya bersangka baik dengan semua negara dalam hal-hal yang membabitkan jenayah, ini bukan ada kena mengena dengan politik, kaum atau agama sebaliknya membabitkan seorang perompak,” tegasnya. Sumber Harian Metro