Categories
Home Makanan

Jakim perjelaskan status halal premis makanan Ah Cheng Laksa.

Logo halal merupakan Satu kemestian until umat islam agar yakin dengan makanan yang dI sediakan.Bagi premis makanan Ah Cheng sudah menerima sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

(Jakim).Bagaimanapun, Bahagian Hab Halal Jakim menerusi satu kenyataan berkata, premis berkenaan yang didaftarkan atas nama Ah Cheng Laksa Sdn Bhd belum menjadi pemegang sijil itu untuk seluruh rangkaian kedainya.

“Justeru, Jakim mengalu-alukan usaha murni pihak syarikat (Ah Cheng Laksa) untuk memohon Sijil Pengesahan Halal Malaysia. Ini juga bagi mengelakkan kekeliruan status halal dapat diatasi dengan berkesan.

“Premis atau produk makanan yang mempunyai sijil halal bukan sahaja dijamin halal, malah suci, bersih dan selamat serta mengikut garis panduan, standard, peraturan dan perundangan berkaitan halal yang telah ditetapkan di negara ini.

“Pihak kami menyarankan pengguna mengutamakan produk atau premis makanan yang telah mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia,” katanya menerusi kenyataan yang dimuat naik di Facebook semalam.

Penjelasan Bahagian hab Halal Jakim berkenaan isu status halal Ah Cheng Laksa yang dimuat naik di Facebook rasmi semalam.
Mengulas lanjut katanya, pihaknya tampil membuat penjelasan itu susulan media sosial Halal Malaysia dihujani dengan pertanyaan awam berkenaan status halal premis makanan Ah Cheng Laksa.

Menurutnya, ia berpunca daripada tular yang mendakwa premis makanan tersebut menggunakan ramuan yang tidak halal dan tidak sesuai dikunjungi pelanggan beragama Islam.

“Pengguna juga dinasihatkan lebih berwaspada sebelum menyebarkan sesuatu tular berkaitan isu halal yang tidak diketahui status kebenarannya dengan merujuk pihak berautoriti bagi mengelakkan fitnah dan salah faham sesama,” katanya.

Bagi mengetahui produk dan premis makanan yang memiliki Sijil Pengesahan Halal Malaysia, sila layari Portal Halal Malaysia di www.halal.gov.my. Semakan juga boleh dilakukan melalui aplikasi telefon pintar Verify Halal .Sumber Jakim

 

Categories
Home Kesihatan

Makanan Ketika Diet Yang Akan Melemahkan Ingatan

Makanan segera amnya tidak baik untuk kesihatan, namun ia seringkali menjadi populariti dalam kalangan masyarakat kerana ia akan membuatkan otak anda menjadi “slow” dan lemah daya ingatan, sekali gus memberi kesan kepada prestasi dalam sesuatu kerja yang dilakukan.

Makanan Ketika Diet

“Slow” bukan bermakna anda menjadi lembab, tetapi anda akan kurang produktif dan sukar untuk berfikir tentang sebarang idea di luar kotak yang lebih menarik.

Berikut merupakan beberapa jenis makanan yang anda perlu tahu membuatkan otak menjadi “slow”

1. Makanan Segera

Berdasarkan satu kajian di Eropah, sekitar 4,000 anak-anak yang secara teraturnya makan makanan segera dari usia 3 tahun hingga sekolah menengah mengalami penurunan tahap IQ secara signifikan.

Bagi anda sebagai orang tua yang sayang terhadap anak, lebih baik elakkan beri makanan ini.

Jika dimakan terlalu kerap, maka amat berbahaya bagi perkembangan kesihatan dan otak anak-anak anda.

2. Masakan Bergoreng

Makanan gorengan juga boleh menghancurkan sel-sel saraf yang sihat di otak anda sehingga boleh mengakibatkan masalah kesihatan yang berkaitan dengan otak.

Mungkin sukar pada awalnya untuk menyingkirkan makanan ini tetapi usaha anda terbayar apabila anda boleh merasakan kekuatan memori otak dan sistem imun bertambah baik selepas melakukan pola makan yang sihat.

3. Gula-gula Getah

Gula-gula getah juga boleh membahayakan kesihatan tubuh anda, salah satunya gangguan pencernaan.

Dalam sebuah kajian, orang-orang yang suka mengunyah gula-gula getah sebelum dan selama menghafal pelajaran menderita gangguan memori jangka pendek.

4. Makanan Manis

Beberapa makanan mengandungi manisan ternyata boleh membahayakan kesihatan. Selain boleh berisiko obesiti, makanan manis juga mempengaruhi fungsi otak.

Penyelidik dari University of California, Los Angeles (UCLA) melakukan percubaan pada tikus yang disuplementasi dengan fruktosa.

Hasilnya, haiwan-haiwan yang diberi makan manis sukar keluar dari sangkar.

Penyelidik beranggapan, fruktosa boleh menyebabkan penurunan memori dan kemampuan belajar.

Terlalu banyak gula juga menyebabkan aktiviti otak kurang bekerja dan insulin tidak lagi mampu membantu sel-sel otak anda untuk memproses emosi dan fikiran secara berkesan.

5. Makanan Yang Diproses

Makanan yang diproses sukar dielakkan kerana hampir seluruh makanan saat ini sudah tersedia secara praktikal dan belum tentu mengetahui maksud dari kandungan atau bahan-bahan yang digunakan.

Para penyelidik mendapati bahawa seseorang yang sering mengambil makanan yang diproses atau makanan siap saji, cenderung mengalami gangguan memori sehingga sukar belajar dan fokus.

Para saintis dari University of Bristol juga pernah membuktikan kesan negatif antara makanan olahan dengan tahap IQ anak.

Ia mencari, makanan olahan boleh membuat sistem kekebalan tubuh yang menurun dan kelemahan terhadap jangkitan.

Padahal anak-anak perlu pemakanan baik dan apabila anak-anak mempunyai masalah pertumbuhan, biasanya ini akibat kalori kosong dan bahan kimia buruk yang dijumpai dalam makanan kemasan.

6. Makanan Berkarbohidrat

Makanan Ketika Diet

Dalam kajian yang dilakukan, Universiti Tufts mendedahkan bahawa wanita yang sedang diet dan mengurangkan jenis makanan karbohidrat mempunyai nilai memori yang lebih buruk jika dibandingkan orang yang melakukan diet secara seimbang.

Kajian ini meliputi wanita antara 22 dan 55 tahun yang menjalankan diet rendah karbohidrat dan ternyata mengalami penurunan kemahiran kognitif.

Oleh kerana itu, penyelidik menilai tidak ada salahnya untuk tetap makan makanan sihat seperti beras merah dan biji-bijian.

7. Makanan Yang Mengandungi Mentega Dan Lemak Tepu

Mengambil makanan yang tinggi lemak tepu seperti mentega dapat menghambat fungsi otak anda, berdasarkan pada kajian yang dilakukan oleh Harvard University.

Penyelidik yang melakukan ujian pada sekumpulan besar wanita yang mempunyai kebiasaan mengambil makanan tinggi lemak tepu dalam jangka masa empat tahun, nilai pelajarannya jauh lebih rendah daripada rakannya yang tidak mengambil lemak tepu.

Semoga memberi manfaat.

Sumber sentiasa panas

Categories
Home Makanan

Seorang gadis merayu tolong jangan order makanan semasa hujan

SHAH ALAM – Perkongsian seorang gadis di laman Twitternya, @darthleen yang menggalakkan orang ramai tidak memesan makanan kepada penghantar makanan ketika hujan menerima respon positif dan pujian daripada netizen.

Sikap prihatin yang ditunjukkan oleh wanita tersebut membuktikan bahawa rakyat Malaysia amat prihatin terhadap cabaran yang harus dihadapi oleh semua penghantar makanan yang terpaksa meredah hujan dan sekaligus menyebabkan diri mereka terdedah kepada bahaya.

Rata-rata warganet di Twitter bersetuju dengan kenyataan wanita berkenaan di samping menzahirkan rasa prihatin terhadap komuniti rider ini yang mencari rezeki dengan cara yang halal.

Darthleen telah memuat naik postingnya mengatakan Guys, please try to avoid ordering from foodpanda when it’s raining. Kesian la the riders all soaking wet I know it’s their job but imagine if it’s you or your family.

“Agree! Everytime nak order food delivery during normal days pun I letak remak ‘please don’t rush’ tak nak dia laju-laju langgar traffic light semata-mata nak cepat sampai,” tulis syzafhzlin.

Kata ElsyHarry, “lemah aku tengok part-part macam ni weh, bergenang air mata,”

Perkongsian ciapan tersebut turut menerima komen di kalangan penghantar makanan yang tidak kisah untuk menghantar makanan kepada kepada pelanggan walaupun terpaksa menghadapi cuaca yang teruk.

Menurut nkys96, “Thank you kerana prihatin, tapi takpa, selagi tak mengancam nyawa kami boleh jalan lagi, sebab tugas kami, cuma kena slow-slow sebab jalan licin.

“Sampai-sampai hantar di rumah customer..diorang cakap terima kasih dan cakap hati hati ride pun aku dah terharu,” kata ashsyahid97

Perkongsian tersebut sehingga kini telah mendapat lebih daripada 6,457 retweets dan seramai 4291 menyukai posting tersebut. sumber Sinar harian

View image on Twitter
Categories
Home Kesihatan Makanan

Terkejut tengok keadaan 2 restoran ini,luar bukan main cantik tapi kat dalam teruk sangat.

SEREMBAN – Kelihatan bersih dan cantik dari luaran tapi ia hanyalah indah khabar dari rupa.Itu gambaran yang dapat dilihat di dua buah restoran di Seremban 2 di sini dalam operasi bersepadu dilakukan Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan malam tadi.

Operasi itu turut disertai Exco Alam Sekitar, Koperasi dan Kepenggunaan Negeri Sembilan, S Veerapan.Pemeriksaan di premis pertama telah menemui najis tikus di atas bekas simpanan peralatan dapur dan di atas pinggan yang diletakkan di rak.

Manakala di premis kedua pula, peralatan memasak dan pinggan mangkuk dibiar diletakkan di merata-rata tempat dalam keadaan lantai kotor dan dapur berminyak yang mengakibatkan pemiliknya diarah menutup operasi selama 14 hari kerana melanggar Akta Makanan 1983.

Ruang dapur restoran yang diserbu pihak berkuasa.
S Veerapan berkata, kebanyakan premis dilihat menyediakan ruang makan memuaskan dan selesa, namun pemiliknya tidak mengambil berat mengenai tahap kebersihan dalam mengendalikan makanan.

“Kebanyakan restoran kita tengok dari luar keadaannya cantik tapi bila masuk di bahagian dapur, baru tahu keadaan sebenar dan sebab itu Jabatan Kesihatan kerap mengadakan pemeriksaan.

“Sepatutnya pemilik jaga kebersihan keseluruhan premis terutama di bahagian dapur dan dalam soal penyediaan makanan,” katanya pada sidang media.

Menurutnya, secara keseluruhan, daripada 25 premis makanan yang diperiksa dalam operasi berkenaan, enam daripadanya diarah tutup selama 14 hari mengikut Seksyen 11 Akta Makanan 1983.

Beliau berkata, sebanyak 82 notis mengikut Seksyen 32B Akta Makanan 1983 telah dikeluarkan atas pelbagai kesalahan yang melanggar Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009 (PPKM 2009) dengan nilai kompaun RM22,100.

“Sehingga 15 September lalu, sebanyak 5,487 buah premis makanan telah diperiksa dan 68 (1.24%) daripadanya telah diperintahkan tutup.

“Sebanyak 1,384 notis telah dikeluarkan dengan nilai kompaun yang boleh ditawarkan sejumlah RM385,000,” katanya.

sumber sinarharian

Categories
Home islam

Amalan yang boleh buatkan rezeki sentiasa ada

Dalam usaha kita mencari rezeki yang halal, pastikan kita merujuk kepada Al-Quran dan Hadis supaya setiap usaha kita tersebut mendapat pertolongan-Nya, di permudahkan dan berada di landasan yang betul, sepanjang usaha kita tersebut.

Amalan Mudah Mendapat Rezeki

Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Berdasarkan konsep rezeki yang telah diperkatakan, Allah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. Di antaranya:

1. Beribadah

Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi:

“Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

2. Memperbanyakkan Istighfar

Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah , yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba.

Sabda Nabi SAW: “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah SWT akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad,Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)

3. Menjauhi Dosa

Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki.

Sabda Nabi SAW, “…dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)

4. Mengingati Allah

Mengingati Allah membuatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman.

Firman-Nya: “(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah . Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d: 28)

5. Berbakti Dan Mendoakan Ibu Bapa

Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah SAW berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan.

6. Berbuat Baik Dan Menolong Orang Yang Lemah

Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil.

Sabda Nabi SAW: “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)

7.Tunaikan Hajat Orang Lain

Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi SAW, “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)

8. Berselawat

Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat.

9. Amal Kebajikan

Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

10. Seawal Pagi

Menurut Rasulullah SAW, berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

11. Mengeratkan Silaturrahim

Nabi SAW bersabda: “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)

12. Melazimi Kekal Berwuduk

Seorang Arab desa menemui Rasulullah SAW dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah.

Baginda SAW bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13. Bersedekah

Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi SAW bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:

“Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)

14. Melazimi Solat Malam (Tahajud)

Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah

15. Melazimi Solat Dhuha

Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri.

Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16. Bersyukur kepada Allah

Rahsia murah rezeki

Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman:

“…dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)

17. Zikir Dan Bacaan Ayat Quran Tertentu

Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjernihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan fahaman tentang agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah, al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah, bukalah hati kami untuk mengenali-Mu,bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya `Alim.”

Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan.

18. Berdoa

Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah, penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19. Berikhtiar

“Siapa berusaha, dia akan berjaya. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja.” (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)

20. Bertawakal

Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah.

Nabi SAW bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattabr.a.)

Dengan takwa, Allah akan memberi “Jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan), dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (At-Talaq: 2-3)

Pendek kata, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa.

Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah, lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya.

Ada Lagi Tak Rahsia Murah Rezeki ? Klik SINI untuk dapatkan rahsia yang lebih mendalam lagi. 

Semoga memberi manfaat.

sumber sentiasa panas

Categories
Home ilmu

Anggur Paling Mahal Di Dunia Berharga RM45,413

Segugus anggur yang dibeli pada harga 1.2 juta yen (RM45,413) dalam lelongan pertama musim 2019 di Kanazawa, Jepun, menjadikannya anggur paling mahal di pasaran sejak 12 tahun lalu, lapor agensi berita Kyodo News.

Ruby roman grapes japan

Anggur jenis ‘Ruby Roman’ itu terkenal kerana rasanya amat manis, kurang asid dan kandungan gula yang tinggi dan setiap biji anggur tersebut yang dibangunkan oleh kerajaan wilayah Ishikawa, memiliki berat lebih 20 gram.

“Kami menawarkan harga 1.2 juta yen untuk menandakan 12 tahun anggur ini berada di pasaran dan bagi meraikan lelongan pertama pada era Reiwa,” kata Takashi Hosokawa.

Takashi Hosokawa, 45, merupakan pengurus sebuah rumah tumpangan Jepun yang dikendalikan oleh syarikat yang membeli anggur tersebut, Hyakurakuso.

Reiwa merujuk kepada era pemerintahan Maharaja Jepun yang baharu pada Mei 2019 lepas.

Hyakurakuso yang memiliki tiga rumah tumpangan di wilayah Ishikawa, membeli anggur itu melalui seorang pemborong di pasar borong di pusat bandar Kanazawa.

“Kami ingin menyatakan kepada pelanggan tentang keghairahan kami apabila memegang kotak berisi anggur ini,” tambah Takashi Hosokawa.

Secara perbandingan, durian jenis Musang King yang merupakan antara durian paling mahal di Malaysia, dijual pada harga mencecah RM400 sebiji untuk buah yang mempunyai berat antara 3 hingga 4.5 kilogram.

Semoga memberi manfaat.

sumber sentiasapanas

Categories
Home Makanan

Makanlah apa yang nak makan bayar ikhlas berapa nak bayar

MAKAN sepuas hati, bayar ikut rasa hati! Begitulah konsep Restoran Ikhwan di Bandar Darulaman di Kubang Pasu setiap Jumaat dengan hanya menyediakan kotak bayaran bagi membantu golongan kurang berkemampuan yang menjamu selera di premis itu.

Pengurusnya, Hisham Hashim, 49, berkata, pelanggan boleh makan sebanyak mana yang boleh dan membayar seikhlas hati dengan hanya memasukkan duit ke dalam kotak yang diletakkan di kaunter bayaran.

Menurutnya, pihak pengurusan mengambil pendekatan berkenaan sejak lima bulan lalu sebagai tanda menghargai pelanggan tetap dan membantu insan yang tidak bernasib baik.

“Pelanggan boleh makan apa saja, sama ada roti canai, lontong, nasi lemak dan nasi berlauk yang kami sediakan bermula 8 pagi sehingga 2 petang setiap Jumaat dan juruwang tidak akan berada di kaunter.

“Kami menganggap pelanggan adalah tetamu kerana mereka membawa keberkatan dan rahmat dalam perniagaan, kami melayan dan menyapa setiap pelanggan supaya mereka selesa makan di sini.

“Cara ini juga akan memberi peluang kepada golongan kurang berkemampuan untuk makan dan boleh membuat bayaran mengikut kemampuan mereka,” katanya.

Hisham berkata, niat mereka melakukan amal jariah itu tidak pernah merugikan apabila ia secara tidak langsung turut memberi peluang kepada pelanggan yang berkemampuan bersedekah.

Menurutnya, wang yang dibayar itu pula akan digunakan oleh pihak restoran untuk membeli barangan makanan keperluan asas seperti beras, gula dan minyak masak sebelum diserahkan kepada orang miskin di sekitar kawasan itu.

Sementara itu, seorang pelanggan, Noraini Osman, 57, berkata, restoran itu menjadi pilihannya bersama rakannya selepas pulang beriadah kerana makanan yang disediakan memenuhi citarasanya.

“Pendekatan yang dilakukan restoran ini sangat baik, ramai yang datang ke sini pada Jumaat tanpa mengira latar belakang.

“Saya sendiri merupakan pelanggan tetap, apa yang restoran ini lakukan harus dipuji kerana dapat membantu golongan kurang berkemampuan disamping kita juga dapat bersedekah,” katanya. Sumber harian metro

Categories
Home Kehidupan Makanan

Akibat lapar, pelanggan naik berang, Lepaskan satu das kepada pelayan restoran

Toggle navigation

Biasa di Malaysia kalau masuk restoran mamak bukan seorang kadang kadang ada dua orang pelayan akan datang tanya nak minum apa dan makan. Dan makanan yang di order pun biasa akan tiba cepat dan pantas.

Berlainan pulak apa yang terjadi di sebuah restoran akibat layanan tak memuaskan pelanggan ambik tindakan yang tidak wajar dan telah sebabkan punca satu nyawa lenyap.

Kejdian berlaku kepada pelayan restoran di Paris ditembakk oleh pelanggan yang berang kerana layanan lambat selepas menunggu lama untyk mendapatkan pesanan makanan yang telah di pesannya sebelum ni.

Peristiwa itu berlaku di sebuah restoran bernama Mistral yang terkenal menyediakan makanan sandwich, cheese nan dan aneka roti di Noisy le Grand, 15 km ke timur Paris pada petang Jumaat.

Polis Paris sedang memburu pelanggan tersebut yang dilapor melepaskan satu das yang mengena bahu pelayan berumur 28 tahun.Pelayan malang tersebut terus rebah dan tidak menyangka tindakkan tersebut dari pelanggannya

Pelayan malang itu tidak sempat dikejarkan ke hospital kerana perkara ini berlaku dengan pantas dan setelah rebah terus Tiada lagi di dunia Ini di restoran tempat kejadian.

Saksi melaporkan pelanggan berang apabila pesanannya lambat tiba di meja.Akibat tidak dapat mengawal perasaan marah terus membuat tindakan bodoh tersebut. Tidak dapat di pastikan adakah pelanggan tersebut mabuk atau tidak. Sumber sinar harian

Categories
Home ilmu islam Wanita

Adakah sembelihan daripada wanita boleh dimakan?

SEMBELIHAN adalah satu syarat bagi membolehkan satu-satu haiwan itu halal dimakan. Malah sembelihan juga dianggap sebagai ibadah.

Mengapa dikatakan sebagai ibadah? Mencari yang halal adalah fardu ain. Berdasarkan kepada firman Allah SWT yang bermaksud: “Diharamkan kepada kamu (memakan) bangkai (binatang tidak disembelih); dan darah (keluar mengalir); dan daging babi (termasuk semuanya); dan binatang yang disembelih selain daripada Allah; dan yang mati tercekik; dan yang mati dipukul; dan yang mati jatuh dari tempat tinggi; dan yang mati ditanduk; dan yang mati dimakan binatang buas; (sebelum habis nyawanya); dan yang disembelih atas nama berhala.” (Surah al-Maidah: 3)

Sheikh Tahir Ibnu ‘Asyur menyebut dalam tafsirnya bahawa ayat ini menjelaskan tentang haiwan-haiwan ternakan yang tidak halal. Pengharaman yang ada dalam ayat ini bermaksud haram untuk memakannya.

Sheikh Zakariyya al-Ansari menyebut bahawa rukun sembelihan adalah melibatkan penyembelihan, tukang sembelih, haiwan sembelihan serta alat penyembelihan.

Para ulama telah memberikan beberapa syarat untuk penyembelih agar haiwan yang disembelih halal dimakan. Antara syarat tersebut adalah penyembelih adalah seorang Muslim atau ahli kitab. Ahli kitab adalah dalam kalangan ajami atau arab iaitu sebelum berlakunya penyelewengan.

Namun bagaimana pula jika binatang tersebut disembelih oleh wanita? Jawapannya: Sembelihan itu tetap sah dan boleh dimakan. Ini kerana, lelaki atau perempuan bukan syarat utama bagi penyembelih. Yang paling utama adalah penyembelih mestilah seorang Muslim.

Dalam satu hadis riwayat Ka’ab Bin Malik, beliau menceritakan: “Seorang wanita menyembelih seekor kambing. Kemudian ditanya kepada Rasulullah SAW tentang sembelihan tersebut. Lantas Rasulullah SAW memerintahkan untuk makan sembelihan yang dilakukan wanita tersebut”. -Riwayat Bukhari

Sumber: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Categories
Home Makanan

Makanan tahan lama dan segar

KEMAJUAN penyelidikan protein antibeku kian meluas dan ia sekali gus memberi manfaat yang cukup besar terhadap strategi pemasaran industri sejuk beku negara.

Berdasarkan perkembangan positif itu, seorang saintis Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Dr Mohd Basyaruddin Abdul Rahman bersama pasukannya berjaya merintis satu produk dinamakan Peptida Antibeku.

Penyelidikan tersebut mula dijalankan sejak tahun 2006 hingga 2015 dengan geran Genetics and Molecular Biology Iniatives, BIOTEK, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, Sultan Mizan Antarctica Research Foundation dan Universiti Putra Malaysia.

Penyelidik-penyelidik lain yang terlibat dalam projek berkenaan ialah Bimo Ario Tejo, Loqman Mohamad Yusof, Emilia Abd Malek dan Khairul Fadlyshah Abu Hasan.

CONTOH aplikasi menunjukkan ketulan ais yang kasar boleh merosakkan sel pada makanan dan organ dalaman.
Ujar Dr Mohd Basyaruddin, dengan inovasi Peptida Antibeku itu, yis glaciozyma antarctica yang digunakan dapat menghasilkan protein novel yang mempunyai aktiviti antibeku (membantu mekanisme kelangsungan hidup pada suhu sub sifar).

“Protein yang bersifat unik dan novel itu (berdasarkan homologi jujukan) yang rendah berbanding dengan protein antibeku yang lain.Atas justifikasi itu, saya mencipta Peptida Antibeku yang mampu meniru aktiviti biologi protein induknya, selain penghambatan penghabluran semula yang tinggi sekali gus dilihat cukup berharga untuk pelbagai aplikasi yang berkaitan dengan sejuk beku,” katanya ketika diwawancara e-Trend baru-baru ini.

Mengulas lanjut, penyelidik universiti berprestij itu berkata, penemuan baharunya turut memberi faedah dalam pembuatan produk apabila lebih banyak produktiviti dapat dihasilkan.

“Sebagai contoh, Peptida Antibeku membantu mencegah kesan negatif kristal ais pada produk sejuk beku.a juga berupaya memelihara produk makanan.Sebagai contoh, daging yang dimasukkan dalam peti sejuk dan disertakan dengan inovasi itu akan membuat daging itu kekal segar dan tahan lebih lama,” ujarnya lagi.

Selain itu, Dr Mohd Basyaruddin berkata, penggunaan teknologi itu dalam perubatan sangat signifikan.”Teknologi itu dapat memainkan peranan dalam mengekalkan kualiti organ (yang disimpan untuk proses transplan) bagi mengekalkan kesegaran semasa pengangkutan organ. Sel organ tidak rosak disebabkan sifat ais yang kasar,” katanya.

INOVASI itu memberi manfaat kepada sektor bio perubatan dengan mengekalkan kualiti organ untuk pemindahan melalui mengekalkan kesegaran semasa proses pengangkutan organ.

Tindak balas
Menjelaskan lebih lanjut fungsi Peptida Antibeku, Dr Mohd Basyaruddin berkata, agen akan berinteraksi di permukaan kristal ais melalui ikatan hidrogen semasa peringkat awal pembekuan.

Proses itu katanya, akan menghalang pertumbuhan kristal ais yang lebih besar dan pada masa sama boleh mengubah rasa dan tekstur makanan atau menembusi dan merosakkan sel.

“Peptida Antibeku terdiri daripada asid amino dan keadah inovasi ini dihasilkan melalui proses sintesis kimia dan biologi sintetik.

“Ia (Peptida Antibeku) lebih stabil daripada sesetengah protein antibeku dalam mengekalkan ‘toleransi’ sejuk lebih lama dan meningkatkan durasi produk.

“Krio pelindung konvensional (campuran sukrosa-sorbitol) yang digunakan dalam pembuatan makanan sejuk beku selalunya memberi rasa manis yang tidak diingini.

Namun dengan Peptida Antibeku itu lebih natural tidak mempunyai sebarang rasa tambahan dan tidak bertoksik,” katanya.KEPENTINGAN inovasi saintis UPM dalam industri sejuk beku berupaya mengukuhkan lagi strategi pemasaran global.
Ditanya potensi produk fitur barunya itu untuk dikomersialkan ke peringkat antarabangsa, Dr. Mohd Basyaruddin berkata: “Peptida Antibeku ciptaan kami sebenarnya sudah bersedia untuk dipasarkan secara global memandangkan ia sudah mendapat banyak permintaan daripada industri makanan terkenal di Jepun.

“Meskipun masih dalam peringkat prototaip dan skill up pemasaran, namun keupayaan inovasi saya sudah diperakui industri makanan dunia. Bagaimanapun kekangan kami sekarang ialah masih tidak dapat menghasilkan inovasi itu dalam kuantiti banyak disebabkan teknologi yang terhad,” ujar beliau.

Pencapaian

Teknologi tersebut boleh diaplikasikan dalam industri berasaskan makanan sejuk beku, akuakultur, perubatan dan veterinar.

Ia melibatkan sasaran pengguna seperti pengeluar makanan beku, pengilang palet makanan ikan dan udang serta syarikat perkhidmatan krio awetan.

Memenangi pingat perak sempena Ekspo Teknologi Malaysia 2015

Meraih pingat emas sempena Exhibition of Invention, Research And Innovation UPM 2014

Pingat perak Malaysia Technology Expo 2015

Antara paten yang berjaya diperoleh:

Invention: Antifreeze Peptides Derived From Fungal Protein 2009

Invention: Antifreeze Peptides Derived From Fungal Protein (Provisional) 2013

Invention: Method for Preservation of Cells and Tissue by Anti-freeze Peptide 2016

Sumber sinar harian